Kategórie
 
 
 
 
 
 
Streda, 22. marec 2023
Čaga sibírska – Chaga huba “Dar od Boha” zo Sibíru

“Ja, Čaga sibírska, som ďalším pokladom od Matky prírody. Síce nevyzerám atraktívne a som drevokazná čaga huba milujúca predovšetkým brezy. No nasávam z nich prospešné látky, napríklad betulin. Som plne k dispozícii podporiť vaše zdravie.” Čaga účinky sú priam zázračné. 

 

Čaga sibírska a jej výskyt

Podľa názvu je evidentné, že huba čaga má svoju “kolísku” na Sibíri. Čaga účinky sú také výnimočné, že Rusi nazvali čagu sibírsku ako Dar od Boha alebo Huba nesmrteľnosti. V Japonsku huba čaga je Diamant lesov. Čaga má rada chladné brezové lesy. Vyskytuje sa na spomínanom Sibíri, Kanade, Ázii i Východnej Európe. 

V latinskom názvosloví figuruje čaga sibírska ako Inonotus Obliquus.

V našich zemepisných šírkach je huba čaga známa ako Ryšavec šikmý a nájdeme ju v brezových hájoch, nakoľko miluje brezy. Ako cudzopasná – drevokazná huba si pochutnáva na skvelých látkach, ktoré brezou prúdia. Je ňou aj látka betulin (kyselina betulinová). 

čaga sibírska, chaga

Čaga sibírska je medicínska huba s tisíc ročnou tradíciou. Časom sa zvesti o tom, že čaga účinky dokážu vyliečiť mnoho neduhov dostali aj k nám do Európy. Niet divu, že ju mnohí nazývajú ako “nové shiitake”.

 

Prečo je huba čaga taká výnimočná? Aké sú čaga účinky?

Čaga ako “Dar od Boha” má tieto vlastnosti:

  • má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu
  • pomáha pri prevencii i liečbe rakoviny maternice, prsníka, hrubého čreva, pľúc a i.  a zvládnuť záťaž chemoterapie /viď zdroj č.1,2,3/
  • odporúča sa pri problémoch s pankreasom
  • pomáha znižovať krvný tlak
  • je silný antioxidant
  • znižuje hladinu cukru v krvi, a teda pomáha pri liečbe diabetes
  • posilňuje imunitný systém
  • má antivírusové a antibakteriálne účinky. Pomáha ľuďom zvládnuť priebeh chrípky, a iných vírusový ochorení. /Zdroj č.4/  Medzi vírusové ochorenia patrí i COVID 19 a vírusu HIV. 
  • dodáva telu silu a energiu
  • podporuje aktivitu mozgovej kôry
  • podporuje trávenie, odtok žlče
  • pomáha liečiť choroby čriev, pľúc.. /viď zdroj č.1,2/
  • čistí krv, čistí črevá, čistí telo..

huba čaga extrakt, chaga kapsule

Pri hube čaga si treba dať aj pozor. Čaga nežiaduce účinky by sme mohli prejaviť u ľudí, ktorí majú problém so zrážanlivosťou. V prípade, že trpíte poruchou zrážanlivosti krvi, tak hubu čagu radšej neskúšajte a skúste si nájsť inú imunonutričnú hubu, ktorá sa rada podujme pomôcť k zlepšeniu vášho zdravia.

 

Ako užívať hubu čaga? V akej podobe?

Huba čaga sa po zbere zo stromu vysuší a následne pomelie na prášok. Čaga prášok sa spracúva na čaga tablety, čaga kapsule. Na znásobenie účinku čaga sa používa aj extrahovanie, kedy vznikne čaga extrakt. Čaga extrakt nájdeme v podobe prášku, kapsúl alebo chaga kvapky.

Blahodárne účinky huby chaga ľudia časom zakomponovali do čaju, či kávy a teda si vieme zaobstarať zdraviu prospešný čaga čaj. Milovníkov kávy poteší chaga káva (čaga káva), ktoré príjemne zavonia, povzbudí a zároveň pôsobí priaznivo na čistenie krvi. V podobe čajíka, či kávičky pôsobí sibírska huba čaga na organizmus mierne a pozvoľna.

čaga káva, čaga čaj

V prípade, že chceme riešiť akútny, či dlhotrvajúci zdravotný problém, tak určite je potrebné siahnuť po čaga kapsuliach. Čaga kapsule je jednoduché a pohodlné zapiť. Čaga prášok si rozmiešame vo vlažnej vode a vypijeme. Čaga prášok si kľudne môžeme primiešať do nami vybraného čaju, či kávy. Na kožné abcesy je vhodné nanášať kašičku vytvorenej z vody a čaga prášku alebo z nejakého bio oleja a čaga prášku.

 

Snaha a túžba ako nakopnúť imunitu a byť zdravý je veľmi veľká. U mnohých sa overila trojkombinácia čaga reishi rakytník. Vyskúšajte a podeľte sa s nami o vaše skúsenosti.

 

Výskumný onkologický ústav špecializujúci sa na liečbu rakoviny prostredníctvom imunonutričných húb zostavil kombináciu húb reishi, čaga, shiitake, maitake - PD MIX, ktoré aktívne pôsobia na podporu imunity a bránia vzniku novotvarom. 

 

Zdroje:

1.https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887411831403X?via%3Dihub

2.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32877719/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19367670/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774877/
 

Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie lekárom. Napriek tomu veríme, že vám priniesol mnoho zaujímavých informácií. Pre viac zaujímavých tipov z prírody sledujte stránku Bohatstvo prírody na Facebooku aj na Instagrame.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
Najnovšie články
Graviola a jej účinky

Graviola a jej účinky

Superpotravina, ktorá zlepšuje obranyschopnosť. Ak ste niekde zachytili názvy „graviola“, „soursop“, či annona muricata, vedzte, že je to jedno a to isté ovocie. Viete však aj o superzázrakoch gravioly? Rakovina je strašiak, s ktorým by graviola mohla zatočiť. Vedci skúmanie gravioly priam milujú!

Čítajte viac
Ako sa zbaviť parazitov prírodnou cestou?

Ako sa zbaviť parazitov prírodnou cestou?

Ak vás trápia parazity, nie je to nič príjemné. Nie je to však žiadna hanba, pretože do nášho tela sa dostanú primárne potravou alebo kontaminovanou vodou. Čo však s nimi, ak už sa v našom tele usadili? Ako sa zbaviť parazitov prírodnou cestou?

Čítajte viac
Tráviace enzýmy - kľúčoví hráči pre zdravý metabolizmus

Tráviace enzýmy - kľúčoví hráči pre zdravý metabolizmus

Ak je niečo nevyhnutné pre život, sú to okrem iného jednoznačne enzýmy. Spravujú viac ako 4 000 chemických reakcií vo všetkých častiach nášho tela. Sú jednoducho všestranné. Pomáhajú napríklad rozložiť potravu. Je vám po jedle ťažko? Alebo – tečie vám krv z nosa? Enzýmy asi nepracujú správne. Čo ak im dôjde sila? Čo robiť, aby správne pracovali?

Čítajte viac
Regenerácia pečene

Regenerácia pečene

PEČEŇ. Nedá sa bez nej existovať. V ústrety nám vychádza aj svojou zázračnou regeneračnou schopnosťou. O tomto orgáne hovorí už starogrécka mytológia v podaní Prométhea, ktorého boh Hefaistos na príkaz najvyššieho boha Dia pripútal reťazou k skale. Orol mu každý deň zjedol kúsok pečene, ktorá sa regenerovala deň čo deň, noc čo noc. Trest mal trvať celú večnosť za to, že Prométheus priniesol ľuďom oheň, ktorého tajomstvo dovtedy poznali len bohovia Olympu.

Čítajte viac
Atopický ekzém: ako zmierniť jeho prejavy?

Atopický ekzém: ako zmierniť jeho prejavy?

Určite už mnohí z vás mali nejakú kožnú vyrážku, kiahne alebo iný výsev na koži, ktorý nepríjemne svrbel. Atopický ekzém -  suchá až praskajúca pokožka a mnohonásobne intenzívnejší pocit svrbenia. Pre pocit úľavy od svrbenia sú mnohí ochotní doškriabať sa až do krvi. Ale to nie je cieľ. Cieľom je odhaliť príčinu, prečo vzniká atopický ekzém a následne prijať opatrenia na jej odstránenie. Pozrime sa, čo sa dá s tým robiť.

Čítajte viac
Vitamíny na imunitu

Vitamíny na imunitu

Ste si istí, že svojmu telu poskytujete všetky potrebné vitamíny a minerály? Ak ich máte nedostatok, trpí predovšetkým imunitný systém a vy určite viete, že vaše telo je tak vystavené väčšiemu riziku nákazy. Top 5 vitamínov sa zaručene postará o váš komfort.

Čítajte viac
Prvá pomoc na zápchu z prírody

Prvá pomoc na zápchu z prírody

20 – 30 % svetovej populácie má ťažkosti pri vyprázdňovaní a určite sa necíti v takom stave komfortne. Nechať to tak na preháňadlá a neskúsiť žiadnu pomoc pri zápche nie je riešenie. Pomoc pri zápche vie poskytnúť opäť naša úžasná príroda. Tá má liek na všetko.

Čítajte viac
Dar Zeme - Schindeleho minerály

Dar Zeme - Schindeleho minerály

Schindeleho minerály. Viete, prečo sú také obľúbené? Predstavte si, že existuje dar z prírody. Čistý, neupravený zázrak našej Matky Zeme, ktorého účinky boli objavené úplnou náhodou. Schindeleho minerály zdravie, vitalitu a skvalitňujú život všetkému živému.

Čítajte viac
Koenzým Q10 – zbožňovaný elixír pre pleť, srdce a mozog

Koenzým Q10 – zbožňovaný elixír pre pleť, srdce a mozog

Milujú ho srdce, mozog, imunitný systém a  bunky tela bez neho nedokážu existovať! Reč je o antioxidante par excellence - koenzým Q10. Dokáže povzbudiť, pridať energiu, ubrať z únavy, povzbudiť pleť. Jedným slovom, ak chcete byť fyzicky a psychicky v pohode, stavte na koenzým Q10.

Čítajte viac
Výživa na kĺby v každom veku

Výživa na kĺby v každom veku

Cítite sa niekedy oveľa starší? Trápia vás zrazu bolesti kĺbov, o ktorých ste predtým ani netušili? Prinášame vám rovnicu: Na jednej strane je vyváženosť stravy, cvičenie, znižovanie rizikových faktorov, ako sú preťaženie kĺbov a obezita. Na druhej strane tejto rovnice je zdravie vašich kĺbov. Poznáme potraviny, ktoré pomáhajú kĺby vyživovať..

Čítajte viac
(Kozie) kolostrum pre silnú imunitu a sviežu pleť

(Kozie) kolostrum pre silnú imunitu a sviežu pleť

Hovorí sa mu aj tekuté zlato, a to nielen kvôli žltej farbe. Z nutričného hľadiska je kolostrum  jeden obrovský zázrak pre imunitu a ako trojhlavý drak bojuje proti mikroorganizmom, baktériám a vírusom. Škoda však, že sa tvorí v tele matky len pár dní po pôrode.. Čo s tým môžeme urobiť?

Čítajte viac
Posilnenie imunity u detí

Posilnenie imunity u detí

Všetci chceme pre svoje deti len to najlepšie. Keď ich trápia choroby, my sa trápime ešte viac. Ak sú však naše ratolesti až príliš často pod perinou, začneme rozmýšľať, kde sa stala chyba. Stojí za tým oslabená imunita? Ako podporiť imunitu u detí?

Čítajte viac
Prečo hľadať kyselinu hyalurónovú na etiketách produktov?

Prečo hľadať kyselinu hyalurónovú na etiketách produktov?

Kyselina hyalurónová je nevyhnutná pre udržanie štruktúry vrstiev kože. Máme ju v tele prirodzene a plní si veľmi dôležitú hydratačnú funkciu. Znie to pekne, keby jej neubúdalo... Máte viac ako 25 rokov? Začnite čím skôr hľadať kyselinu hyalurónovú na etiketách produktov a používať ju. Pokožka sa vám určite odmení.

Čítajte viac
Otužovanie

Otužovanie

Pery máte modré, zuby vám drkocú a najradšej by ste boli pod perinou. Poznáte to? Plávali ste už niekedy vo vode, ktorá mala menej ako 15 °C? Verte či nie, úplné prepojenie s prírodou a pocit sviežosti prúdiaci telom vám prinesie úplne iný pohľad na plávanie. Ľadové medvede by vám o tom vedeli rozprávať! S trochou fyzickej a psychickej prípravy môžete dobiť telo energiou a v neposlednom rade zažiť pravú nefalšovanú hrdosť. Poďme na to :)

Čítajte viac
Zápal močových ciest - domáca liečba

Zápal močových ciest - domáca liečba

Bolesť, svrbenie, šteklenie alebo pálenie pri močení. Tlak alebo kŕče v dolnej časti brucha alebo dolnej časti chrbta. Silné nutkanie na časté močenie, dokonca aj krátko po vyprázdnení močového mechúra. Kto to nezažil, môže byť rád. Kto to zažil, väčšinu času presedel na mieste, kam aj králi chodia pešo. Zápal močových ciest domáca liečba dá sa to? Skúsme nájsť jeho príčinu a odstrániť ho.

Čítajte viac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia