Probiotiká
Zdravá črevná mikroflóra je základom pre správne a bezproblematické trávenie, ktoré pri spracovaní prijatej stravy dokáže z nej získať živiny a zároveň ochrániť náš organizmus od toxínov a škodlivých baktérii. Nie nadarmo sa hovorí, že 70% našej imunity je ukrytej v našich črevách a preto treba dbať, aby sme si pestovali a podporovali rast pozitívnej črevnej mikroflóry. Prospešné živé kultúry - probiotiká - osídľujúce naše črevá (Lactobacily, bifidobaktérie a iné) sa dokážu popasovať s množstvom neželaných návštevníkov tráviaceho traktu, t.j. baktéria E.coli, listéria (ochorenie listerióza), salmonela..
Nedostatočné osídlenie čriev pozitívnou mikroflórou nazývame dysbakterióza čriev.
Nedostatočné osídlenie čriev pozitívnou mikroflórou (nedostatok probiotík), tzv. dysbakterióza, sa môže prejaviť nasledovne:
- poruchy trávenia,
- syndróm dráždivého čreva,
- nadúvanie, plynnatosť,
- meteorizmus,
- zápal hrubého čreva,
- zápcha,
- rakovina hrubého čreva,
- hemeroidy..
Očista hrubého čreva
V momente, keď sa prejavia tráviace ťažkosti je potrebné začať túto situáciu hneď riešiť. Mnoho ľudí podstupuje detoxikáciu čriev, absolvuje očistu čriev procedúrou – črevná sprcha, klystír a pod. Očista hrubého čreva si vyžaduje dodanie a teda „nasadenie“ pozitívnych mikroorganizmov, ktoré nám z tela odišli pri očiste. Vtedy nám z tela neodišli len zlé nepotrebné hnilobu spôsobujúce baktérie, ale aj tie dobré, ktoré pomáhajú nastoliť zdravé trávenie a posilnenie imunity. Takže pri očiste je nevyhnutné, aby sme dodali telu ešte extra probiotiká v podobe výživového doplnku. V čase znovuosídľovania čriev by sme sa mali vyhnúť ťažkým, smaženým, mastným a mäsitým jedlám.
Probiotiká a prebiotiká
Probiotiká nemôžu žiť bez svojej chutnej potravy, ktorú nazývame prebiotiká. Prebiotiká sú teda potravou pre probiotiká a pomáhajú im k množeniu sa a prežívaniu v tráviacom trakte. Prebiotiká nie sú nič iné ako napr. vláknina, nachádzajúca sa v zelenine, ovocií a cereáliách. V prípade problémov s trávením a predovšetkým, keď človeka trápi zápcha často siahajú po vysokoúčinnej vláknine nazývanej psyllium.
Čo ničí – zabíja črevnú mikroflóru (probiotiká)?
V prvom rade je to nevhodné stravovanie, ktoré sa vyznačuje týmito znakmi:
- nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny, celozrnných potravín
- nadmerná konzumácia mäsa (živočíšnych bielkovín)
- nadmerná konzumácia sladkostí a múčnych jedál
- konzumácia mastných a smažených jedál
- konzumácia sladených nápojov
- užívanie ANTIBIOTÍK
Antibiotiká a probiotiká
Občas sa dostane náš organizmus do situácie, kedy ho postihne ochorenie, z ktorého nám pomôžu vyliečiť sa práve antibiotiká. Antibiotiká na jednej strane pomôžu a zničia zápal, no na druhej strane, keďže sú *antibio*, tak vykynožia aj v našom tráviacom trakte všetko dobré živé – našu dobrú črevnú mikroflóru. Aby sme si veľmi nenarušili trávenie treba telu dodávať probiotiká (i prebiotiká, samozrejme) a obnovovať našich tráviacich pomocníkov. Užívanie probiotík sa odporúča 2 hodiny pred alebo po užití antibiotík. V čase užívania antibiotík sa odporúča obmedziť konzumáciu mäsa a prijímať ľahko stráviteľnú stravu.
Probiotiká a ich prínos pre človeka
- zdravé a bezproblémové trávenie
- posilnenie imunity
- pravidelné vyprázdňovanie
- optimálna hladina cholesterolu
Probiotiká – najčastejšie druhy
- Lactobacillus Acidophillus
- Lactobacillus Casei (L-casei)
- Lactobacillus Bulgaricus
- Bifidobacterium Longum
- Bifidobacterium Bifidum
- Streptococcus Thermophilus
- Saccharomyces Boulardii
- ...
Odkiaľ získať probiotiká?
Probiotiká nájdeme v strave – kyslomliečne výrobky: jogurty, kefír, acidofilné mlieko, zakysanka, čerstvá bryndza, čerstvé syry.. a komu tieto potraviny nechutia, alebo mu nejdú v čase ochorenia ľahko dolu krkom, tak si pomôžme probiotikami v pilulkovej podobe.