Vláknina
Všade samá vláknina a horúce diskusie o jej priaznivých účinkoch na naše zdravie. Definícia vlákniny je naozaj obtiažná, ide o zložitú prácu a dlhoročné výsledky vedeckých činností. To aspoň dokazuje, aké výnimočné sú dary prírody a že ich nie je možné opísať jednou vetou. Faktom je, že potravinová vláknina patrí do skupiny zložených cukrov – obsahuje celulózu, pektín, lignín, hemycelulózy a pod.
Pre naše zdravie prináša tú výhodu, že je odolná voči mnohým tráviacim šťavám a enzýmom. Medzi jej prospešné fyziologické účinky patria najmä laxatívne a detoxikačné – práve preto toľko rečí o tej vláknine!
Táto prirodzená zložka rastlinnej potravy sa nachádza najmä v ovocí a v zelenine (vo vode rozpustná vláknina). Bohatým zdrojom sú citrusové plody, ale aj hrušky, jablká, mrkva, kapusta a pod. Poznáme aj zdroje vo vode nerozpustnej vlákniny, ako napríklad obilniny, celozrnné pečivo, cestoviny.
Hodnoty odporúčaného príjmu potravinovej vlákniny za deň sa rôznia – v závislosti od denného režimu, stravovacích návykov a vykonávanej práce. Približne by sa hodnoty mali nachádzať niekde na úrovni 20-25 g/ deň.
Známym trendom dnešnej doby je zaneprázdnenosť a zlá kvalita stravovania. Priznávate si to aj vy? Pomôžte svojmu telu získavať vlákninu z tých správnych výživových doplnkov. Patria k nim mnohé nutraceutiká a prebiotické potraviny. Takto nás vláknina chráni pre tráviacimi a vylučovacími ťažkosťami, optimalizuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, predlžuje pocit nasýtenia a zlepšuje duševné zdravie.