Sójový protein

 
 
 
 
Sójový proteín

Sója je rastlina pestujúca sa v subtropických až tropických podmienkach. Jej lusky obsahujú maximálne päť semien, z ktorých sa získava sójový proteín. Sójový proteín sa vyrába zo sójovej múky, má vysoký obsah bielkovín, až okolo 90% a okrem bielkovín obsahuje aj glutamín, arginín a BCAA. Obsahuje aj veľké množstvo esenciálnych aminokyselín. Všetky tieto zložky zrýchľujú metabolizmus a proteínové nápoje zo sóje patria medzi najlepšie proteíny na rast svalov. Pre vegetariánov a športovcov, ktorí nechcú prijímať bielkoviny živočíšneho pôvodu, je sójový proteín najlepší proteín na nárast svalovej hmoty. Je to kvalitný proteín s veľmi bohatým zdrojom bielkovín.

Sójové bielkoviny obsahujú celý rad enzýmov, trypsín, papaín, proteázu a esenciálne aminokyseliny. Patria medzi najkvalitnejšie doplnky výživy.

Sójové bielkoviny môžeme rozdeliť na sójový izolát – obsahuje vysoké percento bielkovín, až 90% a vyrába sa z odtučnenej sójovej múky. Má neutrálnu chuť a využíva sa najmä ako emulgátor pre zlepšenie kvality potravín.

Sójový koncentrát – obsahuje 70% bielkovín bez sacharidov. Má veľké množstvo vlákniny a používa sa najmä ako zložka zvyšujúca obsah bielkovín v potravinárskych výrobkoch. Je veľmi dobre stráviteľný.

Sójová múka – obsahuje zhruba 50% bielkovín.

Vstrebateľnosť sójového proteínu je 3 – 4 hodiny po požití, je preto vhodným doplnkom pre udržanie energie počas celého dňa.