Zmysly
Zmysly človeka sú tieto: zrak, sluch, čuch, hmat a chuť.
Zrak – orgánom zraku je oko, prostredníctvom ktorého získavame najviac informácií o svete spomedzi ostatných zmyslov. Až 80% informácií, ktoré máme a pamätáme si, získavame zrakom.
Podnetom zraku je elektromagnetické vlnenie v rozsahu 400 – 700 nm.
Ako si zlepšiť zrak:
- predstavami – ak si zakryjeme dlaňami obidve oči a predstavujeme si konkrétny predmet, pomôže nám to ľahšie vidieť veci v skutočnosti
- skákanie očami po viacerých predmetoch umožní očiam odreagovanie
- medzi cvičenia na zlepšenie zraku patrí aj žmurkanie, oplachovanie očí ráno teplou a studenou vodou, zaostrovanie zraku do blízka a do diaľky tieto cvičenia je potrebné praktizovať pravidelne
- pomôckou, ako zlepšiť zrak, ak pracujete pri počítači, je zakrytie očí dlaňami každých 12 minút
Pravé aj ľavé oko vidia pozorované predmety z dvoch rôznych strán a vysielajú preto do mozgu dve rôzne informácie. Tým, že mozog si ich zloží a spojí, umožní nám priestorové videnie.
Chuť – chuť človek rozoznáva pomocou chuťových buniek, ktoré sú rozmiestnené v niekoľkých častiach jazyka a ústnej dutiny.
Niektoré chronické chute bez zjavnej príčiny môžu signalizovať rôzne ochorenia. Všetky poruchy chuti sa nazývajú dysgeúzia. Častá je horká chuť v ústach, ktorá signalizuje choroby tráviaceho ústrojenstva, slaná chuť v ústach zase signalizuje napríklad problém s častým zápalom obličiek. Nezriedka v ústach niektorí ľudia pociťujú kovovú chuť, alebo „zatuchnutú“. Všetky tieto prejavy môžu byť spôsobené zápalmi, infekciou, dehydratáciou, poranením, ušnými infekciami, suchom v ústach, refluxom, poraneniami hlavy, ochoreniami ďasien, infekčnou mononukleózou, rakovinou, infekciami horných dýchacích ciest, fajčením, ale aj liekmi, prirodzeným starnutím, zlou ústnou hygienou, toxínami
Príjemnú a dobrú chuť práve naopak môže vyvolať
Čuch – ľuďom slúži najmä na ochranu pred skazených jedlom a pitím, každé jedlo, ktoré človek dá do úst, prirodzene a pudovo najprv ovonia. Čuch nás chráni pred otravami potravou. Ak nám predložená potrava nevonia, mozog dostáva signál, že niečo nie je v poriadku a človek väčšinou čuchom odmietnutú stravu nekonzumuje.
Existujú komplikácie, pri ktorých nastáva strata čuchu. Najčastejšie sú to úrazy hlavy, ako je otras mozgu, alebo zlomenie lebečnej kosti. Tadiaľ vedie čuchový nerv, ktorý sa môže následkom úrazu prerušiť. Ďalším dôvodom straty čuchu zvyknú byť polypy v nose, alergie, zápaly prínosových dutín, fajčenie, dlhodobé vdychovanie leptavých látok. Strata čuchu patrí aj medzi príznaky Alzheimerovej choroby a príznaky Parkinsonovej choroby.
Sluch – jeho podkladom sú vibrácie prechádzajúce nervovými vláknami do mozgu, ktorý ich dešifruje. Niektoré zvuky sú pre ušný bubienok nebezpečné a môžu viesť k ohluchnutiu.
Okrem vonkajšieho ucha máme vnútorné ucho, všetky poruchy sluchu, či už vonkajšieho alebo vnútorného ucha sa nazývajú prevodová porucha sluchu, ktorá môže byť trvalá alebo dočasná.
Choroby ucha:
- senzoroneurálna porucha – nervová hluchota, pri ktorej sú poškodené vláskové bunky – senzory – v kochlei. Má rôzne stupne od najľahšieho po najťažší a väčšinou sa rieši načúvacou pomôckou. Niektorí pacienti však majú problém počuť zvuky len vo vysokých frekvenciách, takýto deficit sa nazýva čiastočná hluchota
- neurálna hluchota – pri tejto forme je poškodený alebo vôbec neexistuje sluchový nerv, postihnutie býva väčšinou trvalé. Pri tomto type nepomáhajú načúvacie pomôcky, riešením je kmeňový implantát
- zmiešaná porucha je kombináciou senzoroneurálnej poruchy a prevodovej poruchy sluchu, pri tejto poruche sa využívajú načúvacie prístroje alebo sa odstraňuje operačne
Hmat – hmatom získavame informácie o vonkajšom prostredí, ktoré sú následne pomocou receptorov prenášané do mozgu. Hmatom vnímame tlak, bolesť, teplo, chlad, dotyk, polohu tela, vibrácie a iné. Hmat ako jediný zo zmyslov sa nachádza na celom tele, najviac receptorov sa nachádza na koži. Receptory sú však v rôznom množstve, najviac sa ich nachádza na končekoch prstov a na špičke jazyka, najmenej zase na chrbte.