Šípky
Hodiť si alebo nehodiť si šípkami? Ak máte na mysli tie skutočné dary prírody, tak by bolo priam hriechom hádzať takým plnohodnotným zdrojom pre naše zdravie. Šípky patria k liečivým, prospešný plodom ruže šípovej. Aj keď tento ker kvitne v lete, v mesiacoch jún-júl, šípky sa zbierajú v chladnejšom období, ideálne po prvých mrazoch. Nižšie teploty a mráz priaznivo vplýva na uvoľňovanie účinných látok.
Lahodný šípkový čaj pozná snáď každý, no zo šípok nie je výnimočná ani príprava výživových šípkových kapsúl, toník, nápojov či kozmetických prípravkov.
Šípky sú zásobárňou vitamínov skupiny A až E a K. Najviac sa šípky spájajú s obsahom céčka a jeho antioxidačných vlastností. Šípky sú ďalej bohaté na bielkoviny, vodu, vápnik, horčík, fosfor, draslík, na železo, zinok a meď. V takomto spolupôsobení sa zohrávajú šípky úlohu multivitamínov pre naše zdravie.
Ako dokážu šípky posilniť ľudské zdravie?
- Ochraňujú bunkové steny pred vstupom baktérií a ich negatívnych účinkov
- Majú silné detoxikačné účinky
- Podporujú zdravú krvotvorbu
- Zlepšuje vylučovanie
- Odvodňujú organizmus – odporúčajú sa pri redukčných diétach