Draslík
Prečo má významné miesto taktiež draslík medzi vitamínovými doplnkami? Aké sú jeho hlavné funkcie a prejavy na našom zdraví? Draslík alebo kalium poznáme ako dôležitú minerálnu látku na zásobovanie, respektíve udržiavanie optimálnej hladiny tekutín (vody) v tele. Hľadať a informovať sa o množstve, alebo skôr o kvalite draslíka v potravinách má význam najmä z hľadiska základných svalových a nervových funkcií.
Draslík v tele je jedným z najdôležitejších transferov vzruchov ovplyvňujúcich činnosť srdca, mozgu a pohybového ústrojenstva. Zlepšuje priechodnosť čriev, podporuje vyplavovanie škodlivých látok a napomáha k lepšiemu tráveniu sacharidov.
Zamerali ste sa už na to, aké potraviny obsahujú draslík? Potom dobre viete, že draslík je prítomný v zelenej (listovej) zelenine, v jahniacom a kuracom mäse, v strukovinách, obilninách a v kakau. Najviac sa skloňuje množstvo draslíka v banánoch (max. 380 mg na 100 g) a ako si chrániť dennú spotrebu tohto dôležitého minerálu? Draslík je prospešný pri dennej dávke max 4700 mg u dospelého človeka.
Čo ak zdravý organizmus spotrebuje draslík aj ako vitamín vo zvýšenom množstve? Vitálne telo si s tým dokáže pomôcť. Samozrejme, ak netrpíte vážnymi poruchami obličiek a vylučovania. Draslík v tabletách zapíjajte dostatočným množstvom čistej vody, kombinujte s pestrou a vyváženou stravou a myslite pozitívne!