Omega 3
To, čo si naše telo nedokáže samo „vytvoriť“, ponúknime mu v prijateľnej forme kvalitných výživových doplnkov. Ide o nenasýtené mastné kyseliny, ktoré zohrávajú prím pri fungovaní základných metabolických procesov. Preto nám nemá byť ľahostajné, v akom množstve a v akej kvalite prijímame základné omega 3 mastné kyseliny – EPA a DHA.
Hlavné funkcie omega 3 matných kyselín:
- tvorba a prirodzená ochrana bunkových membrán
- efektívnejšia využiteľnosť energie z tukov
- podporujú zdravú činnosť srdca, ciev a mozgu
- regulujú prietok krvi, pomáhajú predchádzať tvorbe krvných zrazenín, znižujú krvný tlak
- sú doplnkom k strave pre zmiernenie reumatických príznakov
- chránia zrak
- podieľajú sa na lepšej koncentrácii a sústredení
Z akých prírodných zdrojov získavame omega 3 mastné kyseliny? Sú to predovšetkým morské a sladkovodné ryby, z rastlinných zdrojov vlašské orechy, ľanové, dyňové alebo chia semienka. Rozhodli ste sa užívať omega 3 mastné kyseliny vo forme výživových doplnkov? Pre zlepšenie zdravia nikdy nepresahujte odporúčanú dennú dávku (1 g), aby ste nenarušili správne vstrebávanie dôležitých vitamínov rozpustných v tukoch. Je to napríklad vitamín A, D a E.