Sacharidy
Sacharidy alebo cukry sú nevyhnutnou zložkou v potrave a zabezpečujú pre naše telo a mozog nenahraditeľnú energiu. Delia sa na jednoduché a zložené cukry, monosacharidy a polysacharidy.
Monosacharidy sú cukor, med, nachádzajú sa v každom pečive, čokoláde. Organizmu dodajú rýchlu energiu, ale sú málo výživné, neobsahujú žiadne vitamíny ani živiny, označujú sa aj ako prázdne kalórie. Z hľadiska zdravej výživy sú absolútne nevhodné.
Polysacharidy sú zložené cukry, ktoré obsahujú niektoré potraviny, napríklad cereálie, chlieb, ryža atď. Tieto sa na rozdiel od monosacharidov vstrebávajú dlhšie. Dochádza pri nich k postupnému uvoľňovaniu glukózy.
Chudnutie je hlavným dôvodom, prečo by sa zo stravy mali vylúčiť jednoduché, rýchle cukry, ktoré môžu spôsobiť poškodenie organizmu. Organizmus sa návalu rýchlych cukrov bráni vylučovaním inzulínu, ktorý spôsobí následné uloženie prebytočných cukrov do tukových zásob.
Medzi jednoduché cukry patrí fruktóza, glukóza, galaktóza a maltóza. Pri redukčnej diéte by ste mali práve na tieto cukry dávať pozor.
Polysacharidy obsahujú zložky ako celulóza, lignín a pektín, čo je, jednoducho povedané, vláknina. Tá má v tele nezastupiteľnú úlohu najmä pri trávení, znižuje riziko vzniku rakoviny, cukrovky a plní mnoho ďalších funkcií. Najviac vlákniny obsahujú strukoviny, celozrnné výrobky, zelenina a ovocie.
Denný príjem sacharidov závisí od aktivity človeka, spravidla je to 300 – 500 g sacharidov, pri diéte je odporúčané polovičné množstvo.