Omega 3 - Rybí tuk
Všetko, čo je zdravé, musí byť aj voňavé? Koho by už len napríklad rybí tuk vábil svojou vôňou? O tomto konkrétne nemáme žiadne informácie, ale mnohí to poznáme (z detstva). Za lyžičku rybieho tuku pre silné kosti a zdravé srdce. Rybí tuk je skutočne zdrojom omega 3 mastných kyselín – tie sú pre náš organizmus prospešné, aj keď si pri každom dávkovaní „držíme nos“. Rybí tuk v žiadnom prípade ani nepatrí k tým „zlým“, na ktoré sa upozorňuje v súvislosti s vysokým krvných tlakom, cholesterolom a celkovým úpadkom zdravia.
Omega 3 mastné kyseliny fungujú ako polynenasýtené, esenciálne mastné kyseliny. Ich optimálny príjem pre svoj organizmus získavame z potravy a z doplnkovej výživy obohatenej o rybí tuk. Rybí tuk nesporne prináša benefity pre zdravie aj preto, že obsahuje dva druhy esenciálnych mastných kyselín - konkrétne ide o formu EPA a o kyselinu DHA.
Prečo rozšíriť príjem doplnkov k strave aj o rybí tuk? Výhodou mnohých ultra čistých olejov je vylepšenie o rôzne rastlinné príchute, respektíve výrazné potlačenie nepríjemnej rybacej pachute. Omega 3 mastné kyseliny naďalej prijímajte aj z morských plodov a rýb, svoje zastúpenie majú v repkovom a sójovom oleji.
Rybí tuk sa odporúča prijímať denne v dávke 250 mg (zdravý dospelý človek), rozdiely v príjme sú v závislosti od prebiehajúcej liečby a rôznych ochorení – napr. zvýšené dávky po druhom infarkte, pri problémoch so zrakom alebo pri úzkostných, depresívnych stavoch. V týchto prípadoch už je nutná konzultácia s odborným lekárom.