Srvátkový protein
Srvátka vzniká pri výrobe syra, jej zloženie ju predurčuje k tomu, aby bola vhodným zdrojom bielkovín a výživných látok potrebných pri náraste svalovej hmoty. Srvátkový proteín obsahuje veľké množstvo esenciálnych aminokyselín ako sú valín, leucín a izoleucín. Proteínový nápoj vyrobený zo srvátky patrí medzi najlepšie proteíny.
Delí sa na srvátkový koncentrát, srvátkový izolát a srvátkový hydrolyzát. Srvátkový izolát obsahuje len veľmi malé množstvo tuku a sacharidov, obsahuje viac bielkovín ako koncentrát, až 90%. Srvátkový koncentrát obsahuje do 85% bielkovín a viac tukov, sacharidov a laktózy. Hydrolyzát sa na rozdiel od predošlých druhov srvátky rýchlejšie vstrebáva, čo ho robí najefektívnejším z týchto druhov a je jedným z najlepších proteínov na rast svalov.
Spravidla čím menej tukov a laktózy obsahuje srvátka, tým viac obsahuje bielkovín. Srvátkové doplnky výživy sú vhodné najmä pre tých, ktorí netrpia laktózovou intoleranciou.
Proteíny zo srvátky poskytujú aj možnosť úbytku na váhe. Mlieko je známe tým, že dokáže na dlhší čas zasýtiť organizmus a to prirodzene vedie k zníženiu konzumácie potravy. Poskytuje ľahko stráviteľné bielkoviny a kyselinu linolovú, ktorá spôsobuje naberanie objemu svalov športovcov.
Proteín je nevyhnutným doplnkom výživy pre športovcov, ochraňuje svalovú hmotu počas diét a tvrdého tréningu, poskytuje jej rekonvalescenciu, podporuje imunitný systém a správne hydratuje organizmus.
Zdrojov bielkovín vhodných pre športovcov nie je veľa a práve srvátkový proteín je jedným z najľahšie dostupných a najefektívnejších zdrojov proteínov.