Kategórie
 
 
 
 
 
 
Utorok, 24. január 2023
Detox pečene bylinkami

 

V mnohých kultúrach je očista pečene veľmi dôležitá. Podporou pečene a obnovením črevného mikrobiómu môžeme ľahko prekonať zimnú pomalosť a pripraviť sa na plodnú sezónu jari. Chcete si urobiť detox pečene bylinkami? Spoznajte tie najlepšie bylinky na obnovu funkcií pečene a jej detoxikáciu.

 

 

Toxíny a pečeň

Pečeň má v ľudskom tele očistnú funkciu, funguje ako filter a odstraňuje toxíny a všetky škodlivé látky z tela. Pečeň je teda dôležitým telesným strážcom. Existujú dva typy toxínov, ktorým telo čelí: rozpustné vo vode a rozpustné v tukoch. Toxíny rozpustné vo vode telo posiela priamo do obličiek a vylučuje močom (telo ich môže vylúčiť bez pomoci pečene). Väčšina toxínov je však rozpustná v tukoch a tieto látky sa musia najprv rozložiť v pečeni, stať sa rozpustnými vo vode a až tak vylúčiť močom. 

Preťažená pečeň môže viesť k hormonálnej nerovnováhe, zápalom, poruchám trávenia, stresu, mozgovej “hmle”, depresii, alergiám, bolestiam kĺbov, bolestiam hlavy a podobne. Takýto dôležitý orgán si raz za čas zaslúži detox. Plne vyživená pečeň s čerstvou energiou omladí našu náladu a pomôže nám cítiť sa lepšie, zdravšie, energickejšie. 

Účinný detox pečene bylinkami

Rastliny sa oddávna používajú na detox pečene a čriev. Príroda je naozaj bohatá a nadelila nám veľa byliniek pre zdravie pečene. Najúčinnejšie sú dva typy bylín: 

  • Bylinky bohaté na antioxidanty pomáhajú neutralizovať toxíny v pečeni a podporujú metabolizmus tela. Najlepšou voľbou sú ostropestrec mariánsky, púpava či artičok

  • Byliny obsahujúce aminokyseliny a síru zvyšujú aktivitu glutatiónu v pečeni, ktorý dohliada na to, aby sa toxíny stali rozpustné vo vode a vylúčili z tela von. Spirulina, lucerna, žihľava, praslička sú prirodzené zdroje týchto živín

 

Overené doplnky na detox pečene

Okrem tradičných byliniek existuje aj niekoľko prírodných doplnkov na detox pečene a žlčníka. Za nás sú najlepšie: 

  • Triphala: silný bylinný komplex z troch plodov jedinečne podporuje zdravie tráviaceho traktu. Triphala pomáha odvádzať odpadové látky z tela, podporuje detox pečene a obličiek

  • Liv Support: výživový doplnok od Planet Ayurveda pozostáva zo 4 ajurvédských bylín so zameraním na ochranu a regeneráciu pečene

  • LiverDren: bylinné kvapky sú navrhnuté najmä pre detox pečene a žlčníka, ale aj celkovú detoxikácia organizmu

Podpora pečene s ajurvédou 

V ajurvéde sa pečeň spája s ohnivou Pitta dóšou. Nadmerné množstvo ohnivej Pitty v tele môže spôsobiť hnev či podráždenosť a často vedie k zápalom a problémom s pečeňou a žlčníkom. Harmonizácia Pitty v ajurvéde zahŕňa: 

  1. Užívanie každé ráno na lačno Trihala prášku v teplej vode alebo Aloe vera gélu s púpavou, pestrecom a žihľavou, ktoré sú silno harmonizačné pri zvýšenej Pitta dóši

  2. A čo detox pečene a potraviny? Podľa ajurvédy je najvhodnejšie konzumovať maximálne 3 jedlá denne. Pre Pittu je ideálna vegetariánska strava. Zelenina a obilniny bývajú najlepším liekom pre Pittu 

  3. Vyhýbanie sa kofeínu (aj v zelenom a čiernom čaji), alkoholu a hlavne všetkým pikantným, kyslým a príliš slaným chutiam

  4. Pitie KKF čaju. KKF čaj sa pripravuje z troch ajurvédskych korenín: koriander, kumín (rímska rasca) a fenikel. 1 ČL koriandra, 1 ČL rímskej rasce a 1 ČL fenikla zalejeme 500ml vody, prevaríme, po 15. minútach scedíme, necháme vychladnúť a popíjame počas celého dňa

 

Rada: Stravu pri zvýšenej Pitta dóši a pri problémoch s pečeňou vám pomôže nastaviť skúsený ajurvédsky terapeut pri ajurvédskej diagnostike. 

Pohyb na čistenie pečene

Pohyb tela stimuluje prirodzený detoxikačný proces a pomáha nám cítiť sa zdravo a sviežo. Tu je niekoľko spôsobov, ako podporiť pečeň a celkové zdravie pohybom:

  • Turistika: dýchanie čerstvého vzduchu a vychutnávanie si krás prírody nás môže liečiť zvonku aj zvnútra. Turistika pomáha posilňovať naše jadro, vyrovnávať hladinu cukru v krvi a zlepšovať náladu
  • Beh: medzi jeho najväčšie výhody patrí, že zmierňuje zápal a znižuje stres na pečeň

  • Joga: joga je najsilnejším nástrojom pre ukľudnenie mysle, harmonizáciu tela a taktiež pre naštartovanie metabolizmu a prirodzený detox tela 

 

Rada: Je dôležité pamätať na to, že všetky bylinky a doplnky pre zdravie pečene môžu interagovať s liekmi, pretože sa tiež metabolizujú v pečeni. Preto, ak užívate akékoľvek lieky, poraďte sa pri výbere byliniek so svojím lekárom. 

 

Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie lekárom. Napriek tomu veríme, že vám priniesol mnoho zaujímavých informácií. Pre viac zaujímavých tipov z prírody sledujte stránku Bohatstvo prírody na Facebooku aj na Instagrame.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
Najnovšie články
Graviola a jej účinky

Graviola a jej účinky

Superpotravina, ktorá zlepšuje obranyschopnosť. Ak ste niekde zachytili názvy „graviola“, „soursop“, či annona muricata, vedzte, že je to jedno a to isté ovocie. Viete však aj o superzázrakoch gravioly? Rakovina je strašiak, s ktorým by graviola mohla zatočiť. Vedci skúmanie gravioly priam milujú!

Čítajte viac
Ako sa zbaviť parazitov prírodnou cestou?

Ako sa zbaviť parazitov prírodnou cestou?

Ak vás trápia parazity, nie je to nič príjemné. Nie je to však žiadna hanba, pretože do nášho tela sa dostanú primárne potravou alebo kontaminovanou vodou. Čo však s nimi, ak už sa v našom tele usadili? Ako sa zbaviť parazitov prírodnou cestou?

Čítajte viac
Tráviace enzýmy - kľúčoví hráči pre zdravý metabolizmus

Tráviace enzýmy - kľúčoví hráči pre zdravý metabolizmus

Ak je niečo nevyhnutné pre život, sú to okrem iného jednoznačne enzýmy. Spravujú viac ako 4 000 chemických reakcií vo všetkých častiach nášho tela. Sú jednoducho všestranné. Pomáhajú napríklad rozložiť potravu. Je vám po jedle ťažko? Alebo – tečie vám krv z nosa? Enzýmy asi nepracujú správne. Čo ak im dôjde sila? Čo robiť, aby správne pracovali?

Čítajte viac
Regenerácia pečene

Regenerácia pečene

PEČEŇ. Nedá sa bez nej existovať. V ústrety nám vychádza aj svojou zázračnou regeneračnou schopnosťou. O tomto orgáne hovorí už starogrécka mytológia v podaní Prométhea, ktorého boh Hefaistos na príkaz najvyššieho boha Dia pripútal reťazou k skale. Orol mu každý deň zjedol kúsok pečene, ktorá sa regenerovala deň čo deň, noc čo noc. Trest mal trvať celú večnosť za to, že Prométheus priniesol ľuďom oheň, ktorého tajomstvo dovtedy poznali len bohovia Olympu.

Čítajte viac
Atopický ekzém: ako zmierniť jeho prejavy?

Atopický ekzém: ako zmierniť jeho prejavy?

Určite už mnohí z vás mali nejakú kožnú vyrážku, kiahne alebo iný výsev na koži, ktorý nepríjemne svrbel. Atopický ekzém -  suchá až praskajúca pokožka a mnohonásobne intenzívnejší pocit svrbenia. Pre pocit úľavy od svrbenia sú mnohí ochotní doškriabať sa až do krvi. Ale to nie je cieľ. Cieľom je odhaliť príčinu, prečo vzniká atopický ekzém a následne prijať opatrenia na jej odstránenie. Pozrime sa, čo sa dá s tým robiť.

Čítajte viac
Vitamíny na imunitu

Vitamíny na imunitu

Ste si istí, že svojmu telu poskytujete všetky potrebné vitamíny a minerály? Ak ich máte nedostatok, trpí predovšetkým imunitný systém a vy určite viete, že vaše telo je tak vystavené väčšiemu riziku nákazy. Top 5 vitamínov sa zaručene postará o váš komfort.

Čítajte viac
Prvá pomoc na zápchu z prírody

Prvá pomoc na zápchu z prírody

20 – 30 % svetovej populácie má ťažkosti pri vyprázdňovaní a určite sa necíti v takom stave komfortne. Nechať to tak na preháňadlá a neskúsiť žiadnu pomoc pri zápche nie je riešenie. Pomoc pri zápche vie poskytnúť opäť naša úžasná príroda. Tá má liek na všetko.

Čítajte viac
Dar Zeme - Schindeleho minerály

Dar Zeme - Schindeleho minerály

Schindeleho minerály. Viete, prečo sú také obľúbené? Predstavte si, že existuje dar z prírody. Čistý, neupravený zázrak našej Matky Zeme, ktorého účinky boli objavené úplnou náhodou. Schindeleho minerály zdravie, vitalitu a skvalitňujú život všetkému živému.

Čítajte viac
Koenzým Q10 – zbožňovaný elixír pre pleť, srdce a mozog

Koenzým Q10 – zbožňovaný elixír pre pleť, srdce a mozog

Milujú ho srdce, mozog, imunitný systém a  bunky tela bez neho nedokážu existovať! Reč je o antioxidante par excellence - koenzým Q10. Dokáže povzbudiť, pridať energiu, ubrať z únavy, povzbudiť pleť. Jedným slovom, ak chcete byť fyzicky a psychicky v pohode, stavte na koenzým Q10.

Čítajte viac
Výživa na kĺby v každom veku

Výživa na kĺby v každom veku

Cítite sa niekedy oveľa starší? Trápia vás zrazu bolesti kĺbov, o ktorých ste predtým ani netušili? Prinášame vám rovnicu: Na jednej strane je vyváženosť stravy, cvičenie, znižovanie rizikových faktorov, ako sú preťaženie kĺbov a obezita. Na druhej strane tejto rovnice je zdravie vašich kĺbov. Poznáme potraviny, ktoré pomáhajú kĺby vyživovať..

Čítajte viac
(Kozie) kolostrum pre silnú imunitu a sviežu pleť

(Kozie) kolostrum pre silnú imunitu a sviežu pleť

Hovorí sa mu aj tekuté zlato, a to nielen kvôli žltej farbe. Z nutričného hľadiska je kolostrum  jeden obrovský zázrak pre imunitu a ako trojhlavý drak bojuje proti mikroorganizmom, baktériám a vírusom. Škoda však, že sa tvorí v tele matky len pár dní po pôrode.. Čo s tým môžeme urobiť?

Čítajte viac
Posilnenie imunity u detí

Posilnenie imunity u detí

Všetci chceme pre svoje deti len to najlepšie. Keď ich trápia choroby, my sa trápime ešte viac. Ak sú však naše ratolesti až príliš často pod perinou, začneme rozmýšľať, kde sa stala chyba. Stojí za tým oslabená imunita? Ako podporiť imunitu u detí?

Čítajte viac
Prečo hľadať kyselinu hyalurónovú na etiketách produktov?

Prečo hľadať kyselinu hyalurónovú na etiketách produktov?

Kyselina hyalurónová je nevyhnutná pre udržanie štruktúry vrstiev kože. Máme ju v tele prirodzene a plní si veľmi dôležitú hydratačnú funkciu. Znie to pekne, keby jej neubúdalo... Máte viac ako 25 rokov? Začnite čím skôr hľadať kyselinu hyalurónovú na etiketách produktov a používať ju. Pokožka sa vám určite odmení.

Čítajte viac
Otužovanie

Otužovanie

Pery máte modré, zuby vám drkocú a najradšej by ste boli pod perinou. Poznáte to? Plávali ste už niekedy vo vode, ktorá mala menej ako 15 °C? Verte či nie, úplné prepojenie s prírodou a pocit sviežosti prúdiaci telom vám prinesie úplne iný pohľad na plávanie. Ľadové medvede by vám o tom vedeli rozprávať! S trochou fyzickej a psychickej prípravy môžete dobiť telo energiou a v neposlednom rade zažiť pravú nefalšovanú hrdosť. Poďme na to :)

Čítajte viac
Zápal močových ciest - domáca liečba

Zápal močových ciest - domáca liečba

Bolesť, svrbenie, šteklenie alebo pálenie pri močení. Tlak alebo kŕče v dolnej časti brucha alebo dolnej časti chrbta. Silné nutkanie na časté močenie, dokonca aj krátko po vyprázdnení močového mechúra. Kto to nezažil, môže byť rád. Kto to zažil, väčšinu času presedel na mieste, kam aj králi chodia pešo. Zápal močových ciest domáca liečba dá sa to? Skúsme nájsť jeho príčinu a odstrániť ho.

Čítajte viac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia