Pondelok, 6. november 2017
Najlepšia kĺbová výživa
Kolagén je bielkovina a je základnou stavebnou zložkou spojivových tkanív. Kolagén je dôležitou časťou chrupavky a jeho hlavnou úlohou je poskytovať tkanivu pružnosť. Existuje viacero typov kolagénu, ale v ľudskom tele sa najviac objavuje:
- Kolagén typu I , ktorý sa nachádza v pokožke, šľachách, zuboch, kostiach
- Kolagén typu II, ktorý sa nachádza v chrupavkách
- Kolagén typu V sa nachádza v krvných cievach
- Deti sa narodia s kolagénom typu III a neskôr sa tento kolagén mení na kolagén typu I
Okolo 25 - 35 roku života sa množstvo kolagénu v chrupavke znižuje, k najvýraznejšiemu poklesu tvorby kolagénu dochádza okolo 65 roku života a spôsobuje:
- Bolesti kĺbov
- Bolesti kolien
- Bolesť kĺbov na prstoch
- Bolesť kĺbov na rukách
- Bolesť kĺbov na nohách
- Bolesti kĺbov ramien
- Oslabené chrupavky
- Stuhnutosť kĺbov
- Opuchy kĺbov
- Reuma
- Artróza
- Osteoporóza
- Osteoartritída
- Vrásky a suchá, dehydrovaná pokožka
Ako sme už spomenuli vekom sa množstvo kolagénu v chrupavke znižuje a spôsobuje rôzne zdravotné problémy s kĺbmi, medzi ďalšie negatívne faktory, ktoré znižujú tvorbu kolagénu patrí:
- Fajčenie
- Nesprávne stravovanie: strava plná cukrov, biele pečivo, polotovary
- Nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu
- Nedostatok živín
- Dlhodobé preťažovanie chrupaviek nevhodným športom
- Nesprávne pohybové návyky
- Nadváha
Ako môžeme zvýšiť množstvo kolagénu v našom tele?
Najznámejší a najúčinnejší je morský kolagén. Morský kolagén obsahuje kolagén z morských z rybích koží.
Rybí kolagén obsahuje stavebné reťazce kolagénu typu I a kolagénu typu II, ktoré sú takmer identické s kolagénom u človeka.
Tento výnimočný rybí kolagén
- Regeneruje bunky
- Regeneruje kolagénové vlákna
- Najlepšia kĺbová výživa: podporuje vnútornú výživu spojivovým tkanivám, vyživuje kĺby
- Rýchlo a ľahko vstrebateľný
- Prírodný kolagén na kĺby
- Zabezpečuje aminokyseliny: Ľudský kolagén je zostavený z približne 20 aminokyselín. Iba niektoré z nich je náš organizmus schopný produkovať v metabolických procesoch. Ostatné aminokyseliny musíme doplniť v potrave. Výživový doplnok na kĺby s obsahom morského kolagénu nám dopĺňa našu zásobu aminokyselín. Aminokyseliny využívajú bunky, ktoré tvoria a regenerujú kolagén. Rybí kolagén zaručuje aminokyseliny, ktoré sú zachované v prirodzenej podobe.
- Správnou výživou: výživa pre kĺby v strave:
- Želatína na kĺby: huspenina: vývar z bravčovej kože, kostí, ktorá ochraňuje a regeneruje chrupavku
- Celozrnné výrobky, pre obsah selénu
- Slnečnicové semienka: pre obsah vitamínu E
- Tučné morské ryby: pre obsah omega-3 nenasýtených mastných kyselín
- Ľanové semienka, avokádo, orechy, ktoré sú bohaté omega-3 nenasýtených mastných kyselín
- Sója
- Červené ovocie: jablká, čerešne, jahody, černice, ríbezle, lesné ovocie
- Tmavozelená, červená a oranžová zelenina: špenát, paradajky, červená paprika, mrkva
- Fazuľa: zvyšuje tvorbu kolagénu
- Citrusové plody
- Vaječné bielko
- Cesnak: obnovuje zničený kolagén
- Vitamíny, výživové doplnky na kĺby s obsahom kolagénu, by ste stále mali konzumovať spolu:
Vitamínom C, ktorý podporuje a zabezpečuje rýchlu vstrebateľnosť kolagénu. Najviac vitamínu C obsahujú napríklad: Šípky
- Čierne ríbezle
- Kiwi
- Jahody
- Zelenina: červené papriky, chren, brokolica
Vitamín E, ktorý
- Podporuje syntézu kolagénu
- Účinný antioxidant
- Ochraňuje bunky a tkanivá pred oxidačným stresom
- Spomaľuje proces starnutia
Horčík prijímame ho konzumáciou:
- Banánov
- Orechov
- Mandlí
- Obilie a celozrnné pečivo
Užívanie kolagénu: Užívajte ako doplnok pestrej stravy. Nemôže byť používaný ako jej náhrada. Rovnováha vo výžive a zdravý životný štýl sú veľmi dôležité pre udržanie pevného zdravia. Nepoužívajte v prípade precitlivenosti na ktorúkoľvek zložku výrobku. Uchovávajte v suchom a tmavom mieste pri izbovej teplote, mimo dosahu detí. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
Pridať komentár:
Pridať reakciu na komentár: