Cukrovka (Diabetes)
Cukrovka, alebo diabetes mellitus, je metabolické ochorenie a je definovaná ako porucha látkovej premeny v organizme. Jej znakom je vysoká hladina cukru v krvi, ktorý nie je spracovávaný. Diabetes mellitus je porucha premeny cukrov v organizme. Prejavy cukrovky sa líšia v závislosti od jednotlivých typov cukrovky. Cukrovka môže vzniknúť aj počas tehotenstva u žien, ktoré predtým cukrovku nemali. Nazýva sa to gestačný diabetes alebo tehotenská cukrovka. Diéta pri cukrovke je okrem dopĺňania inzulínu veľmi podstatná súčasť liečby.
Organic Nigella Sativa (rasca čierna), 100ml
Rozoznávame dva typy cukrovky:
- diabetes mellitus 1. typu
- diabetes mellitus 2. typu
Príznaky cukrovky:
- ak sa zistí cukrovka u detí, je to obvykle cukrovka typu 1, ktorá sa rozvíja už v detstve alebo v mladosti, najčastejšie u ľudí do 30. roku života. Postihuje 5 – 8% pacientov. Tento typ zvykne byť dedičný a preto je dieťa pacienta diabetika pozorne sledované. Priebeh je rýchly a príznaky sú dramatické. Ľudia, u ktorých sa vyvinie, príliš často močia, veľa pijú, majú poväčšine nízku hmotnosť. Ruka v ruke s týmito príznakmi sa znižuje telesná i duševná výkonnosť. Na koži sa vytvárajú rôzne ochorenia. Pri tomto type cukrovky je príznačná úplná strata inzulínu. Príznaky pri sú dosť výrazné a pacient väčšinou včas vyhľadá lekára.
- cukrovka typu 2 – tento typ cukrovky má vyše 90% pacientov, zvyčajne vzniká po 40. Roku života. Je podmienený obezitou, nadváhou, sedavým spôsobom života, nesprávnym stravovaním a nedostatkom pohybovej aktivity. Na rozdiel od 1. Typu tento typ je dlhú dobu bez špecifických alebo výrazných príznakov a často sa zistí náhodne.
Diabetes mellitus 1. typu je sprevádzaný nedostatočnou tvorbou inzulínu, hormónu produkovaného pankreasom. Nedostatok inzulínu má za následok zvýšenú hladinu cukru v krvi, pretože bez inzulínu sa cukor nevie metabolizovať. V tomto prípade je nutná inzulínová liečba.
Pri diabete mellitus 2. typu je tvorba inzulínu dostatočná, avšak nastáva inzulínová rezistencia, kedy sú bunky organizmu odolné voči inzulínu. Pri tomto type sa v organizme nachádza vysoká hladina inzulínu a vysoká hladina cukru v krvi, ktoré sa nemetabolizujú.
Cukrovka liečba:
Pri podozrení na cukrovku a následnom potvrdení diagnózy je nutné začať liečbu inzulínom, pretože jeho nedostatok môže spôsobiť ohrozenie života človeka. U diabetikov 2. typu sa inzulínová liečba ordinuje v prípade, ak zlyhali orálne antidiabetiká. Pri cukrovke 2. typu sa postupne oslabuje až zaniká funkcia B-buniek, ktoré sú v podžalúdkovej žľaze, to znamená v pankrease.
Cukrovka stravovanie:
Stravovanie je vo všeobecnosti pri obidvoch typoch cukrovky veľmi dôležité bez ohľadu na to, či liečba je inzulínová albeo orálna. Nutná je zmena životného štýlu. Diétna strava pri cukrovke a dostatok fyzického pohybu sú podmienkami pre zmiernenie priebehu ochorenia. Žiaduce je výrazné obmedzenie jednoduchých cukrov, ako je med, sladidlo, cukrovinky, naopak zložené cukry sú vhodnou zložkou stravy diabetikov. Nachádzajú sa v ovsených vločkách, celozrnnom pečive, v celozrnných cestovinách, vo všetkých druhoch zeleniny a v ovocí.
Cukrovka a alkohol: pri ochorení na cukrovku sa neodporúča konzumácia tvrdého alkoholu alebo piva, čo je vhodné, je červené suché víno, najviac 2 dl.
Test na cukrovku sa nazýva glukózový tolerančný test. Pacient s podozrením na cukrovku vypije 75 g glukózy a lekár urobí odber zo žily. Ak je hodnota cukru v krvi nalačno viac ako 7,0 mmol/l a 2 hodiny po záťaži viac ako 11 mmol/l, u pacienta sa diagnostikuje cukrovka. Hraničná glykémia je 5,6 -7 mmol/l a hodnoty 7,8 – 11 mmol/l po záťaži sa definujú ako porucha glukózovej tolerancie. Podmienkou pri týchto nábehoch na cukrovku je zmena životného štýlu, inak sa cukrovka rozvinie naplno.