Cukrovka (Diabetes)
Cukrovka, alebo diabetes mellitus, je metabolické ochorenie a je definovaná ako porucha látkovej premeny v organizme. Jej znakom je vysoká hladina cukru v krvi, ktorý nie je spracovávaný. Diabetes mellitus je porucha premeny cukrov v organizme. Prejavy cukrovky sa líšia v závislosti od jednotlivých typov cukrovky. Cukrovka môže vzniknúť aj počas tehotenstva u žien, ktoré predtým cukrovku nemali. Nazýva sa to gestačný diabetes alebo tehotenská cukrovka. Diéta pri cukrovke je okrem dopĺňania inzulínu veľmi podstatná súčasť liečby.
Rozoznávame dva typy cukrovky:
- diabetes mellitus 1. typu
- diabetes mellitus 2. typu
Príznaky cukrovky:
- ak sa zistí cukrovka u detí, je to obvykle cukrovka typu 1, ktorá sa rozvíja už v detstve alebo v mladosti, najčastejšie u ľudí do 30. roku života. Postihuje 5 – 8% pacientov. Tento typ zvykne byť dedičný a preto je dieťa pacienta diabetika pozorne sledované. Priebeh je rýchly a príznaky sú dramatické. Ľudia, u ktorých sa vyvinie, príliš často močia, veľa pijú, majú poväčšine nízku hmotnosť. Ruka v ruke s týmito príznakmi sa znižuje telesná i duševná výkonnosť. Na koži sa vytvárajú rôzne ochorenia. Pri tomto type cukrovky je príznačná úplná strata inzulínu. Príznaky pri sú dosť výrazné a pacient väčšinou včas vyhľadá lekára.
- cukrovka typu 2 – tento typ cukrovky má vyše 90% pacientov, zvyčajne vzniká po 40. Roku života. Je podmienený obezitou, nadváhou, sedavým spôsobom života, nesprávnym stravovaním a nedostatkom pohybovej aktivity. Na rozdiel od 1. Typu tento typ je dlhú dobu bez špecifických alebo výrazných príznakov a často sa zistí náhodne.
Diabetes mellitus 1. typu je sprevádzaný nedostatočnou tvorbou inzulínu, hormónu produkovaného pankreasom. Nedostatok inzulínu má za následok zvýšenú hladinu cukru v krvi, pretože bez inzulínu sa cukor nevie metabolizovať. V tomto prípade je nutná inzulínová liečba.
Pri diabete mellitus 2. typu je tvorba inzulínu dostatočná, avšak nastáva inzulínová rezistencia, kedy sú bunky organizmu odolné voči inzulínu. Pri tomto type sa v organizme nachádza vysoká hladina inzulínu a vysoká hladina cukru v krvi, ktoré sa nemetabolizujú.
Cukrovka liečba:
Pri podozrení na cukrovku a následnom potvrdení diagnózy je nutné začať liečbu inzulínom, pretože jeho nedostatok môže spôsobiť ohrozenie života človeka. U diabetikov 2. typu sa inzulínová liečba ordinuje v prípade, ak zlyhali orálne antidiabetiká. Pri cukrovke 2. typu sa postupne oslabuje až zaniká funkcia B-buniek, ktoré sú v podžalúdkovej žľaze, to znamená v pankrease.
Cukrovka stravovanie:
Stravovanie je vo všeobecnosti pri obidvoch typoch cukrovky veľmi dôležité bez ohľadu na to, či liečba je inzulínová albeo orálna. Nutná je zmena životného štýlu. Diétna strava pri cukrovke a dostatok fyzického pohybu sú podmienkami pre zmiernenie priebehu ochorenia. Žiaduce je výrazné obmedzenie jednoduchých cukrov, ako je med, sladidlo, cukrovinky, naopak zložené cukry sú vhodnou zložkou stravy diabetikov. Nachádzajú sa v ovsených vločkách, celozrnnom pečive, v celozrnných cestovinách, vo všetkých druhoch zeleniny a v ovocí.
Cukrovka a alkohol: pri ochorení na cukrovku sa neodporúča konzumácia tvrdého alkoholu alebo piva, čo je vhodné, je červené suché víno, najviac 2 dl.
Test na cukrovku sa nazýva glukózový tolerančný test. Pacient s podozrením na cukrovku vypije 75 g glukózy a lekár urobí odber zo žily. Ak je hodnota cukru v krvi nalačno viac ako 7,0 mmol/l a 2 hodiny po záťaži viac ako 11 mmol/l, u pacienta sa diagnostikuje cukrovka. Hraničná glykémia je 5,6 -7 mmol/l a hodnoty 7,8 – 11 mmol/l po záťaži sa definujú ako porucha glukózovej tolerancie. Podmienkou pri týchto nábehoch na cukrovku je zmena životného štýlu, inak sa cukrovka rozvinie naplno.