Streda, 27. september 2017
Superantioxidant
Resveratrol je prírodná látka, ktorá sa vyskytuje v ovocí aj v zelenine. Resveratrol je účinný antioxidant, ktorý bojuje proti škodlivým voľným radikálom v našom tele. Voľné radikály napádajú a poškodzujú bunky. Škodlivé voľné radikály vznikajú v tele dôsledku stresu, alkoholu, UV žiarenia, alebo znečistením atmosféry - prach, smog, cigaretový dym, užívanie liekov.
Ďalšie antioxidanty, ktoré sú pre zdravé fungovanie organizmu dôležité sú:
- Vitamín A
- Vitamín C
- Vitamín D
- Vitamín E
- Beta karotén
- Stopové prvky selén, zinok, mangán
- Koenzým Q-10
- Zelený čaj
- Ginkgo biloba
- Zelený čaj
Účinky antioxidantov
- Chránia organizmus pred vznikom a rozvojom nádorových ochorení
- Zvyšujú obranyschopnosť organizmu, pre zvýšenú imunitu
- Antioxidanty spomaľujú procesy starnutia
- Pre zdravé srdce, podporujú správnu činnosť srdca
- Antioxidanty pomáhajú zlepšiť zrak
- Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
Resveratrol pomáha v boji rôznych ochorení a je 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a má 50x vyšší antioxidačný účinok než vitamín E. Najlepším zdrojom resveratolu je červené hrozno, červené víno. Z viniča bol resveratrol prvýkrát izolovaný v roku 1976 a v roku 1992 bol izolovaný z červeného vína. Najvyššie množstvo resveratrolu obsahujú čerstvé šupky hrozna, jeho množstvo je 50-100 mg resveratrolu na gram šupky. Resveratrol je 20x silnejší ako vitamín C, 5x silnejší ako betakarotén a má 50x vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E.
Resveratrol v hrozne
- Hrozno navyše obsahuje vlákninu
- Odstraňuje zápchu
- Zlepšuje trávenie
- Podporuje chudnutie
Ďalšie zdroje resveratrolu v zdravej výžive:
- V hrozne - šupka aj semená
- Čínska rastlina Krídlatka japonská
- Orechy
- Červený grep
- Maliny
- Moruša
- Granátové jablká
- Bobuľovité ovocie ako ríbezle, čučoriedky, brusnice
- Kôra borovice čiernej
- Arašidy
Resveratrol v čínskej rastline Krídlatka japonská
Resveratrol bol úplne prvý krát izolovaný už v roku 1963, ale nebolo to z vína, pretože proces izolácie z vína bol technologicky veľmi náročný. Následne vedci objavili bohatý zdroj resveratrolu v rastline, ktorá bola známa v tradičnej čínskej medicíne - krídlatka japonská. Obsah resveratrolu bol najmä v jej koreni. Výživové doplnky obsahom resveratrolu sa najčastejšie vyrábajú:
- Z červeného hrozna
- Z grepu (kôstok)
- Z kôry borovice čiernej
- Ale najčastejšie z koreňa krídlatky
Krídlatka japonská je čínska rastlina, ktorej domovinou je východná Ázia v Japonsku, Čína a Korea. Krídlatka japonská je trávnatá, vytrvalá rastlina. Koreň rastliny je zdrojom resveratrolu používa sa v tradičnej čínskej medicíne ako prírodné preháňadlo.
- Chráni srdce a cievy
- Znižuje hladinu zlého LDL-cholesterolu
- Zvyšuje hladinu dobrého HDL-cholesterolu
- Pozitívne pôsobí na pľúca, na pľúcne ochorenia ako chronická obštrukčná choroba pľúc, astma
- Ako prevencia proti trombóze, upravuje zrážanlivosť krvi
- Má protirakovinové účinky
- Spomaľuje rast a ničí rakovinové bunky, pôsobí ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva
- Regeneruje zdravé bunky
- Resveratrol má protizápalové, antibakteriálne aj protiplesňové účinky
- Pôsobí antialergicky, neutralizuje vylučovanie histamínu
- Znižuje riziko demencie ako prevencia proti Alzheimerovej choroby
- Resveratrol sa používa aj v kozmetike, bráni predčasnému starnutiu
- Regeneruje kolagénové vlákna
- Pre hladkú a pružnú pokožku
- Pre lepšiu odolnosť proti stresu
- Pomáha pri poškodení sietnice oka
- Priaznivo pôsobí pri cukrovke, znižuje riziko cukrovky
- Pomáha pri liečbe žlčových a obličkových kameňov
- Zvyšuje fyzickú aj psychickú aktivitu
- Pomáha pri liečení tráviacich problémov, lieči zápchu
- Pomáha pri detoxikácii, pôsobí močopudne, pomáha vyplavovať z tela škodlivé látky
- Zmierňuje únavu, depresiu, lieči migrénu
- Regeneruje pokožku, vypĺňa vrásky, má omladzujúce účinky a pomáha v boji s celulitídou
- Zmierňuje bolesti pri menštruácii
- Pomáha pri hojení rán
- Posilňuje imunitu
- Pôsobí ako afrodiziakum
Pridať komentár:
Pridať reakciu na komentár: