Kategórie
 
 
 
 
 
 
Piatok, 25. november 2016
Ako sa zdravo stravovať

Chcete svoje stravovacie návyky zmeniť, no neviete ako

Trápi vás otázka, ako sa zdravo stravovať? Na čom stojí a padá zdravá strava a čo je základom zdravej stravy?

 

 

 

 

 

 

Ako sa zdravo stravovať a ostať zároveň „verný“ domácim potravinám bez zháňania ťažko dostupných semienok, ovocia či zeleniny? Mnoho zdravých výrobkov máme aj tu doma, nemusíme sa zháňať za zahraničnými surovinami. Potraviny sú v dnešných časoch prísne kontrolované. Napriek tomu obsahujú mnoho éčok, konzervantov a iných chemických prísad.

 

Aj v potravinách platí totiž zásada, že čo nie je zakázané, je dovolené. A tak mnoho kontroverzných látok, ktorých škodlivý vplyv na organizmus nebol vedecky dokázaný, sa do potravín pridáva. Sú to najmä spomínané éčka a konzervanty, chemické prísady. Ak sa teda chceme vyhnúť aj týmto síce nezakázaným, ale kontroverzným látkam, sledujme pozorne zloženie výrobkov. Na trhu je totiž mnoho už uvedomelých výrobcov či dodávateľov, ktorí prehodnocujú zloženie výrobkov a snažia sa škodlivé látky zo zloženia vypúšťať a nahrádzajú ich prírodnými.

 

Ďalšou vecou, na ktorú by ste mali myslieť, ak rozmýšľate, ako sa zdravo stravovať, je množstvo. Nič nevyhráte, ak biely chlieb vymeníte za celozrnný a toho celozrnného skonzumujete o polovicu viac. To isté platí i pri sladených nápojoch so zníženou hodnotou cukru, pri keksíkoch so zníženým obsahom tuku a tak ďalej. 

 

medCukor. Potravina, ktorá je hádam najznámejšou v tejto oblasti. Už viete, že biely cukor je viac škodlivý ako hnedý cukor, no ak by ste si mali vybrať medzi hnedým cukrom a medom, vyberte si med a aj dávky medu znižujte.

 

Ako sa zdravo stravovať, čo konzumovať, aby vaša strava bola pestrá a pokryla všetky potrebné živiny? Veľmi vhodnou potravinou sú ryby, pretože sú zásobárňou omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré my v tomto pásme prijímame málo. Bohužiaľ, spotreba rýb v našej krajine ešte vždy nie je dostatočne vysoká, aby pokryla žiadané dávky.

 

Takže základné pravidlo pri zdravom stravovaní je: pestrá a vyvážená strava, ktorá telu poskytne potrebné vitamíny, minerály, vlákninu, bielkoviny, živiny, či omega kyseliny.  Samozrejmosťou je veľké množstvo ovocia a zeleniny. Dôležité je i udržiavanie rovnakej hmotnosti a nezvyšovanie dávok zdravej stravy. Stravujte sa tak, aby vaša váha nešla smerom hore. Najviac kalórií je v tukoch, preto si dávajte pozor najmä na tie.

 

Jedzte v malých dávkach a častejšie, ak telo necháte vyhladnúť, keď príde čas jedla, nevie sa nasýtiť. Do jedálnička pokojne zaraďte desiatu či olovrant, ak je váš hlad neovládateľný, zažeňte ho napríklad ovocím. Nezabúdajte ani na pravidelný pitný režim!

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia