Zdravá strava
Biopotraviny – to je presne to, čo mnohí z nás v dnešnom prechemizovanom svete hľadajú. Ľudí čoraz viac láka zdravá strava a potraviny vypestované bez hnojív a postrekov. Zdravé stravovanie je základom pre dlhý, ale predovšetkým plnohodnotný život prežitý s elánom, energiou a v plnom zdraví. Takže akosi prirodzenie nás „volanie nášho tela“ ťahá navštíviť bioobchod a nakúpiť si zdravé potraviny, ktoré telu dodajú potrebné živiny, vitamíny a minerály.
Zdravá výživa alebo bioobchod nám ponúkajú široké spektrum biopotravín a zdravých potravín, akými sú napríklad: zelený jačmeň, chlorella, spirulina, konopný proteín, acai, lucuma, chia semienka, kakaové bôby, goji – kustovnica čínsky (lycium), aloe vera a mnoho iných...
Zdravá strava
Zdravá strava – vieme, ako na ňu?
Veľa sa hovorí o zdravom životnom štýle – nie je to však len šport, aktívny oddych, dostatok spánku, ale aj zdravá strava.
Vitamíny, minerály, enzýmy, kvalitné bielkoviny, fytochemikálie – „dobré“, prírodné chemikálie, tuky a cukry, na druhej strane chemikálie, konzervanty, umelé sladidlá a arómy – zloženie stravy by malo nášmu organizmu priniesť čo najviac zdraviu prospešných látok. Za zdravú výživu sa považujú kombinácie jedál, ktoré prospievajú nášmu telu, nielen svalom, ale aj mozgu. Nezdravá výživa sa môže prejaviť ako nadváha, no aj v oveľa horšej forme – skrytej – ako ochorenie. Je veľmi pravdepodobné, že nezdravá strava spôsobí v produktívnom veku infarkt, ischemickú chorobu srdca alebo rakovinu.
Nezavrhujme suroviny našich mám a starých mám, aj keď sa to možno nezdá, zdravá strava bola na ich stoloch pravidelne. Hrach, fazuľa, šošovica, sója alebo pohánka by mali patriť k stabilným potravinám aj u nás.
Ktoré potraviny by sme nemali vynechať a ktoré, naopak, áno?
Biele pečivo – nahradiť celozrnným – biele má vysoký glykemický index, naše telo však zasýti len na chvíľu, navyše nedodá mu žiadne kvalitné živiny. Celozrnné pečivo má nižší glykemický index, to znamená, že energiu uvoľňuje postupne a zasýti telo na dlhší čas ako biele. Obsahuje viac vlákniny.
Mäso – uprednostniť by sme mali biele a červené mäso, najmä také, na ktorom nie je viditeľný tuk, ideálne je morčacie alebo králičie mäso.
Ovocie a zelenina – pri týchto potravinách platí, že kupovať je potrebné zdravšie sezónne ovocie a zeleninu, navyše dovezené z čo najbližšej krajiny – je pravdepodobné, že takýto čerstvý tovar v sebe zachováva vyšší obsah vitamínov a minerálov. Ovocie a zelenina môže byť varená, surová, vhodná je v každej forme. Naopak banány a hrozno nie sú vhodné pri chudnutí.
Semená, klíčky a orechy telu dodajú zdravé tuky.
Odporúčaný spôsob prípravy je varenie v pare, krátke opekanie alebo grilovanie.
V ponuke e-shopu Bohatstvo-prirody.sk nájdete široký výber biopotravín a superpotravín (tzv. superfood).