Olivový olej účinky

 
 
 
 

Olivový olej účinky

Piatok, 25. november 2016

 

Nechýba už hádam v žiadnej domácnosti. Udomácnil sa v našich kuchyniach a patrí mu popredná priečka v obľúbenosti.

 

 

 

 

Olivový olej, účinky a kvalita

Samozrejme, jeho ospevované účinky závisia od kvality oleja. Môžeme si kúpiť rôzne druhy, záleží len na nás. Ak však chceme najvyššiu kvalitu, siahnime po extra panenskom olivovom oleji.

 

Delíme ich do týchto tried:

Extra panenský olivový olej – je najvyššej kvality, vyrába sa z najkvalitnejších olív, ktoré sú ručne zbierané a bez akýchkoľvek chemických vylepšení. Rozdiel je i v jeho výrobe, vyrába sa za studena. Olivy nie sú celkom dozreté, aby nezískali vyššiu kyslosť, aká je pri tomto druhu oleja povolená, čo je 0,8%. Takýto olej nestráca absolútne na svojej výživovej hodnote, obsahuje vysoký podiel vitamínov, minerálov či antioxidantov. Používa sa najmä v studenej kuchyni.

 

Extra panenský olivový olej účinky:

  • najznámejším a najhodnotnejším účinkom olivového oleja je prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, antioxidanty v ňom obsiahnuté chránia srdce
  • reguluje hladinu cholesterolu
  • obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín, preto je veľmi ľahko stráviteľný a používa sa pri tráviacich ťažkostiach – stačí každý deň vypiť asi dve lyžice tohto oleja a zlepší sa vám funkcia tráviaceho traktu

 

Samozrejme, olivový olej, účinky na organizmus môžeme badať i v inej oblasti, ktorá sa týka starostlivosti o telo:

  • pridáva sa do mnohých kozmetických prípravkov práve preto, lebo zmierňuje vrásky
  • ak si zábal z olivového oleja aplikujete na vlasy, ostanú lesklé, hebké a pružné – stačí zmiešať olivový olej s pár kvapkami citróna, žĺtkom a kvapkou piva a po 15 minútach opláchnite
  • ak máte problémy so slabými a lámavými nechtami, ponorte ruky do teplého olivového oleja, s vašimi nechtami urobí zázraky
  • ak vás trápia lupiny, vmasírujte olivový olej do vlasovej pokožky
  • v prípade suchej či popraskanej pokožky postihnuté miesta potierajte olivovým olejom, vyživí suché miesta, platí to i v prípade popraskaných pier – ak zmiešate olivový olej s medom a nanesiete na pery, zvláčnite ich a ochránite pred vplyvom počasia

 

Ďalším druhom olivového oleja je panenský olivový olej. Panenský olivový olej, účinky na organizmus sú podobné ako pri extra panenskom olivovom oleji. Panenský olivový olej je zase vhodnejší na prípravu v teplej kuchyni práve vďaka svojej kyslosti, ktorá pri tomto druhu oleja dosahuje hodnotu 1 - 5%.

 

Aký teda nemá takmer žiadne účinky?

Čistý olivový olej. Pri tepelnom spracovaní stráca takmer všetku výživovú hodnotu. Vyrába sa z olív najnižšej kvality, ktoré nie sú zbierané ručne. Nespracúvajú sa metódou za studena, ale tepelným lisovaním, ktoré ich oberá o akékoľvek živiny. Využíva sa najmä na tepelné spracovanie.

 

Preto pri výbere olivového oleja zvážte jeho kvalitu, len kvalitný olivový olej vám totiž môže zaručiť svoje zázračné účinky.