Kategórie
 
 
 
 
 
 
Utorok, 22. november 2016
Ako užívať ľanový olej

Zásobáreň esenciálnych mastných kyselín, vlákniny, vitamínov... maličké semienka plné zdravia vám pomôžu pri rôznych ťažkostiach.

 

 

 

 

 

 

Viete, ako užívať ľanový olej tak, aby vám správne poslúžil?

Je vzácny vďaka obsahu už vyššie spomenutých esenciálnych mastných kyselín, ku ktorým patria omega-3 mastné kyseliny i omega-6 mastné kyseliny. Kyseliny, ktorých výskyt v potravinách v našej zemepisnej šírke je pomenej, dodávajú ľanovému oleju či semienkam vynikajúce zdravotné účinky.

 

Omega mastné kyseliny sú náchylné na chradnutie a pokazenie, preto nájsť naozajstný a kvalitný ľanový olej, ktorý nie je pokazený a v ktorom sú zachované práve omega mastné kyseliny, je dosť náročné a je vysoko pravdepodobné, že ho len tak ľahko ani nezoženiete. Tak teda ako užívať ľanový olej? Najmä rýchlo, kvôli omegám. Omega mastné kyseliny majú len veľmi nízku alebo priam žiadnu trvanlivosť, čo ich robí tiež vzácnymi. Práve pre ich krátku trvanlivosť je veľmi ťažké zháňať na trhu ľanový olej, všetky ľanové oleje v bežných obchodoch už neobsahujú omega-3 mastné kyseliny. Ak vážne rozmýšľate nad kúpou ľanového oleja,  zamierte radšej k malovýrobcom, aby ste mali istotu, že sa v ňom nenachádzajú žiadne konzervanty.

 

Nepoužívajte starý ľanový olej

 

Viete, ako užívať ľanový olej bez toho, aby ste si ublížili? Áno, čítate správne, ľanovým olejom si môžete i ublížiť. Správne by sa mal skladovať pri teplote 4 °C, inak príde do kontaktu s kyslíkom a zoxiduje. Nemá rád ani izbovú teplotu. Zásady správneho skladovania tohto oleja sú veľmi dôležité, pretože pri nesprávnom skladovaní a následnej konzumácii mohol vyvolať nádorové ochorenie. Ľanový olej sám produkuje voľné radiály. Po otvorení ho musíte spracovať do štrnástich dní. Nie je veľa rád k tomu, ako užívať ľanový olej, zásadné sú len správna teplota. Spravidla má ľanový olej farbu medu alebo je s nádychom do žlta či červena. Čo sa týka chute, olej má mierne horkastú príchuť. Ak vás však už štípe, je to znamenie, že olej je nepoužiteľný a obsahuje karcinogénne látky.

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia