Žlčníkové kamene
Žlčníkové kamene vznikajú v žlčníku alebo v žlčových cestách. Sú to drobné kamienky, 90% žlčníkových kameňov má cholesterolový pôvod a 10% má pôvod bilirubínový. Mnoho ľudí má problémy so žlčníkom bez toho, aby mali ťažkosti. Ak však žlčníkový kameň alebo kamienky vycestujú zo žlčníka do žlčovodu a v žlčovode ostanú zaseknuté, vzniká žlčníkový záchvat.
Žlčníkové kamene príznaky:
- ich prítomnosť môže byť bezpríznaková
- príznaky môžu byť nešpecifické, a to:
- nafukovanie, ťažoba
- akútne: prípad žlčníkového záchvatu
Žlčníkový záchvat prejavy:
- vzniká niekoľko hodín po konzumácii jedla, ktoré je spúšťačom
- prudká bolesť v oblasti pravého podrebria vystreľujúca pod pravú lopatku
- vracanie
- zvýšená teplota
- triaška
Žlčníkové kamene vznikajú na základe nerovnováhy žlče a cholesterolu v žlčníku. Ak je v žlčníku veľké množstvo cholesterolu, vznikajú v ňom drobné cholesterolové kryštáliky. Ak tieto kryštáliky – kamene zabránia vytekaniu žlče zo žlčníka, prípadne zablokujú žlčové vývody, spôsobia bolesť a komplikácie. V niektorých prípadoch sa môže stať, že pri upchaní žlčovodu žlčník alebo žlčové vývody prasknú.
Na prítomnosť žlčníkových kameňov má vplyv aj pohlavie, vyskytuje sa častejšie u žien ako u mužov, najčastejšie u žien, ktoré boli viackrát gravidné. Riziko vzniku žlčníkových kameňov taktiež stúpa s vekom. Medzi faktory podporujúce vznik žlčníkových kameňov patrí fajčenie, obezita, pravidelné vynechávanie raňajok, cukrovka, cirhóza pečene.
Žlčníkový záchvat zvyčajne trvá dovtedy, kým kamienok neprejde cez žlčovod, potom ustupuje. Ak však kamienok ostane zaseknutý vo vývodoch, bolesť žlčníka je dlhodobejšia. Záchvaty sú sprevádzané vracaním a nevoľnosťou. Ak záchvat trvá viac dní, je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Pri záchvate je potrebné nič nekonzumovať a ľahnúť si.
Pri opakovaných žlčníkových záchvatoch sa odporúča operácia s odstránením žlčníka.
Pri žlčníkových záchvatoch je potrebná úprava stravy:
- pravidelné raňajky
- prejedanie sa je často spúšťačom záchvatu
- diéty – najmä pri jo-jo efekte je výskyt žlčníkových záchvatov a problémov so žlčníkom častejší
- odporúča sa jesť veľa surovej zeleniny
- je potrebné vylúčiť jednoduché cukry
- riziková je kombinácia stravy zloženej z tukov a cukrov, napríklad smotanové dezerty
Potraviny vhodné na konzumáciu: ryža, banány, cvikla, zemiakové pyré, hruškové pyré, jablkové pyré, varené jablká, hrušky, tekvice
Potraviny nevhodné pri problémoch so žlčníkom: údeniny, vnútornosti, mastné jedlá, mäsové konzervy, červené mäso, surové mäso a surové ryby, morské živočíchy, čokoláda, sladkosti, vajíčka, grilované a pečené jedlá, vyprážané jedlá. Odporúča sa úplné vylúčenie alkoholu.
Ženám sa odporúča vysadenie hormonálnej antikoncepcie.
Ako akútna pomoc sa odporúča vypiť pohár čerstvého jablkového džúsu s jednou lyžičkou jablkového octu.
Ako prevencia je vhodná pravidelná fyzická aktivita, ktorá znižuje riziko vzniku žlčníkových kameňov o 20 – 40%. Dôležitý je dostatočný príjem vlákniny, optimálny pitný režim, dostatočný prísun vitamínu C.
Pri žlčníkovom záchvate je dôležité 2 – 3 dni nejesť tuhú stravu, iba piť vodu, ďalšie dni sa voda môže doplniť o jablkovú šťavu, pyré a cviklu. Neskôr sa k tomu môže pridať varená ryža, hrášok a tekvice.
V každom prípade je nutné pri dlhotrvajúcom alebo opakujúcom sa žlčníkovom záchvate vyhľadať lekársku pomoc.