Kategórie
 
 
 
 
 
 
Tehotenstvo - Neplodnosť

Ak plánujete tehotenstvo, alebo tehotné už ste je dôležité sa na túto zmenu pripraviť fyzicky aj psychicky tak, aby ste predišli rizikovým faktorom, ktoré vieme ovplyvniť. Samozrejme, že niektoré zákony prírody nevieme ovplyvniť a preto sa na 100 % zamerajme na to čo vieme.

 

 

 

 

 

Rizikové faktory, ktoré prispievajú k problémom  s neplodnosťou

  • Nadmerné a dlhodobé pôsobenie stresujúcich situácií u žien môže znížiť produkciu progesterónu (ženský pohlavný hormón) a zvýšiť tvorbu kortizolu (stresový hormón)
  • Pôsobenie toxínov na naše telo ako lieky, drogy, chemikálie, ťažké kovy, antibiotiká, plesne, pesticídy, herbicídy
  • Nezdravé návyky ako fajčenie
  • Alkohol - tvrdý alkohol, pivo. Alkohol u mužov znižuje pohyblivosť aj množstvo spermií
  • Nadváha
  • Podváha
  • Sexuálne prenosné ochorenia napr. kvapavka, chlamýdie
  • Kvasinkové aj bakteriálne infekcie močových a pohlavných orgánov, zápaly vaječníkov, vajíčkovodov a maternice
  • Sedavé zamestnanie, nedostatočný pohyb a tým oslabené svalstvo panvového dna, zlé držanie tela
  • Intenzívny vrcholový šport – vyčerpanie organizmu
  • Výživa v tehotenstve

 

Výživa v tehotenstve

Samostatnou kapitolou je nezdravé stravovanie. Zdravá strava by mala byť dodržiavaná počas prípravy na tehotenstvo, ale samozrejme aj počas tehotenstva.

 

Čo nejesť v tehotenstve?

  • Vyhýbajte sa konzumácii potravín, ktoré obsahujú potravinárske aditíva (konzervačné chemické látky). Konzervanty - narušujú črevnú mikroflóru, trávenie, imunitu. Narušujú plodnosť mužov aj žien.
  • Stužené tuky ako margaríny, trans-nasýtené tuky treba z jedálnička vyradiť, pretože podporujú zápalové reakcie, oslabujú imunitu, zvyšujú riziko rakoviny, cukrovky, obezity
  • Potraviny s obsahom glutamánu sodného, ktorý poškodzuje bunky, nepriaznivo pôsobí na mozog a zvyšuje riziko Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, zvyšuje riziko celiakie, obezity, bolesti hlavy, únavu a dezorientáciu, hyperaktivitu, depresie, nevoľnosť, nepriaznivo pôsobia na plodnosť mužov aj žien.
  • Z jedálnička vyraďte dezerty, zmrzliny, mliečne koktaily, kondenzované mlieko, pivo, paštéty a iné mäsové výrobky, ktoré obsahujú karagenany – spôsobujú zápalové ochorenia a zvyšujú riziko rakoviny. Nepriaznivo pôsobia na plodnosť mužov aj žien.
  • Obmedzte kávu, kofeín, ktoré prekysľujú naše telo a znižujú šancu otehotnieť
  • Konzumujte jedlá ktoré majú vysokú výživnú hodnotu a nízku kalorickú hodnotu
  • Nezabudnite na konzumáciu: Omega 3 mastné kyseliny v tehotenstve
  • Podporujte svoje zdravie prírodným výživovými doplnkami v tehotenstve s obsahom kyseliny listovej – vitamíny pre tehotné 

 

Počas tehotenstva, ale aj pred otehotnením podporujte svoje zdravie vitamínmi a výživovými doplnkami v tehotenstve:

 

Prečo je kyselina listová taká dôležitá pre budúce mamičky?

Kyselina listová je vitamín skupiny B nazývaný aj ako vitamín B9. Kyselina listová je nenahraditeľným vitamínom skupiny B, užívanie kyseliny listovej v tehotenstve znižuje riziko pôrodu dieťaťa s vrodenými chybami o 70%. ako napr. rázštep chrbtice. Najrizikovejšie sú prvé tri mesiace tehotenstva. Počas prvých troch mesiacoch tehotenstva  dostatočne dbajte na prísun vitamínu – kyseliny listovej. Dostatočný prísun kyseliny listovej je dôležitý aj mesiac pred plánovaným otehotnením.

 

Nedostatočný príjem kyseliny listovej počas tehotenstva spôsobuje

  • Zvyšuje sa riziko potratu hlavne v prvých týždňoch tehotenstva
  • Zvyšuje sa riziko predčasného pôrodu
  • Zvýšené riziko nízkej pôrodnej hmotnosti
  • Zvýšené riziko veľmi vážnych defektov nervovej - neurálnej trubice
  • Nedostatok červených krviniek
  • Vedľajšie príznaky ako hnačka, slabosť, nechuť do jedla, chudnutie, bolesť hlavy, búšenie srdca, podráždenosť.

 

Príjem kyseliny listovej (vitamínu B6) môžeme okrem výživových doplnkov zvýšiť aj správnym stravovaním.

Výživa v tehotenstve

  • Zelenina: predovšetkým listová zelenina - špenát, čínska kapusta, rímsky šalát, paradajky, reďkvičky, pór, kel, brokolica, špargľa, karfiol, mrkva a kapusta.
  • Ovocie : melón, maliny, čučoriedky, papája, banány, pomaranče
  • Strukoviny: šošovica, sója, hrach
  • Orechy a semená: Arašidy, vlašské, lieskové orechy, slnečnicové semienka
  • Mäso a vajcia kuracia, morčacia pečeň, vajcia.
  • Oleje: Pupalkový olej

 

Tehotenstvo je pre ženský organizmus veľká zmena. Dochádza k telesným zmenám, ale aj psychickým zmenám. Tehotenstvo zaťažuje náš organizmus a spôsobuje tak rôzne zmeny. Za zmeny, ktoré sa v našom tele dejú môžu tehotenské hormóny, ale aj genetika a životný štýl. Jedným z problémov, ktoré trápia naše tehuľky sú kŕčové žily. Cievu sú zaťažované, pretože počas tehotenstva sa nám zvyšuje objem krvi a to vedie k spomalenému odtoku krvi z nôh. Krv sa v cievach dolných končatín hromadí  a tak vznikajú kŕčové žily.

 

Ako prevencia proti kŕčovým žilám nám pomôže:

  • Pohyb – Do svojho denného režimu zaraďte každodenné prechádzky. Pohyb zrýchli prietok krvi. Výborné sú aj cviky s nohami: naťahovanie nôh, krúženie členkami, bicyklovanie
  • Pokoj aspoň hodinku denne, vyložte si nohy a relaxujte, nepreťažujte svoje nohy a doprajte im oddych
  • Snažte sa veľa nepriberať
  • Správne a zdravo sa stravujte, zaraďte do jedálnička pohánku. Pohánka obsahuje rutín, je to prírodný antioxidant, ktorý znižuje nadmernú priepustnosť krvných kapilár. cibuľa, cesnak, pažítka, žihľavový šalát a paradajky.
  • Dodržiavajte pitný režim – 2 – 2,5 litra denne čistej vody. Výborný je aj šípkový, pohánkový, žihľavový čaj
  • Masáž nôh aj sprchovanie vlažnou vodou, ktorá rozprúdi prietok krvi
  • Obliekajte sa pohodlne a nakupujte si pohodlné topánky – vyhýbajte sa topánkam na vysokom opätku. Žiadne tesné topánky
  • Užívajte výživové doplnky na prevenciu proti kŕčovým žilám 

 

 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia