Panenský olivový olej
Panenský olivový olej
Viete, aký je rozdiel v tom, ak na etikete čítate extra panenský olivový olej alebo panenský olivový olej?
Panenský olivový olej je jednou z kvalitatívnych kategórii olivových olejov, ktorý si ešte zachováva potrebné účinné látky.
Taliani, tí produkujú tie najkvalitnejšie olivové oleje. Plody sa zbierajú z olivovníka, z jedného olivovníka sa vyrobia len 1,5 – 2 litre oleja. Päť kilogramov olív znamená jeden liter kvalitného oleja.
Aby sme pojmy uviedli na správnu mieru, pozrime sa na kvalitatívne kategórie, ktoré rozdeľujú oleje podľa spôsobu spracovania, kvality olív, skladovania a iných parametrov do viacerých skupín:
Extra panenský olivový olej – je najkvalitnejším olejom vyrábaným len mechanicky a z najkvalitnejších olív. Je lisovaný za studena a nemôže byť doplnený o žiadne prídavné látky ako sú iné oleje či chemické prísady. Má sýtozelenú farbu a špecifickú vôňu, spravidla sa predáva v sklenených fľašiach
Panenský olivový olej je takisto vyrábaný metódou za studena, avšak nie z najkvalitnejších olív. Využíva sa tak v studenej, ako aj teplej kuchyni
Olivový olej – na jeho výrobu sa používajú olivy tej najnižšej kvality, navyše sa nevyrába šetrnou metódou za studena, ale pomocou chemického spracovania a rafinuje sa. Vyznačuje sa bezfarebnosťou alebo slabou žltou farbou a odporúča sa na tepelné spracovanie jedál.
Indikátormi kvality môžu byť rôzne faktory, ktoré však odhalíte až po kúpe oleja. Pred kúpou si všimnite označenie kvality oleja, krajinu pôvodu, dátum spotreby. Na kvalitnom oleji by nemal byť uvedený dátum spotreby dlhší ako 18 mesiacov alebo 12 mesiacov. Po samotnej kúpe si všimnite najmä:
Farbu – ako sme už spomínali, tie najkvalitnejšie oleje majú sýtozelenú farbu a hustú konzistenciu; tie najmenej kvalitné sú žlté alebo bezfarebné a menej husté
Chuť – pri najkvalitnejšom oleji vám pri prehltnutí doznieva pikantná chuť, má výraznú arómu
Hustota – najskôr v chladničke stuhne extra panenský olivový olej
Skladovať sa odporúča na tmavom mieste.