Panenský olivový olej | Bohatstvo prírody

 
 
 
 

Panenský olivový olej

 

Viete, aký je rozdiel v tom, ak na etikete čítate extra panenský olivový olej alebo panenský olivový olej?

 

Panenský olivový olej je jednou z kvalitatívnych kategórii olivových olejov, ktorý si ešte zachováva potrebné účinné látky.

 
 

Panenský olivový olej

Výrobca: 
Zoradiť produkty podľa: Vzostupné poradie
Zobraziť na stránku:

 
Arašidový olej patrí medzi najzdravšie rastlinné oleje
6,90 € 15,00 €
Používa sa najmä v studenej kuchyni na zeleninové šaláty
6,70 € 12,00 €
Makadamiový olej sa radí medzi najvzácnejšie oleje
13,20 € 15,00 €
Jedny z najchutnejších, najkvalitnejších a najdrahších orechov
11,20 € 15,00 €
100 %, nefiltrovaný a prírodný olej
12,80 € 13,00 €
Najkvalitnejšie oleje sú z Talianska
9,90 € 17,00 €
Orechový olej patrí medzi extra zdravé oleje
7,30 € 10,00 €
Vzácny olej z píniových orieškov s nádychom exotiky
15,50 € 19,00 €
Obsahuje aj veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín
17,50 € 20,00 €
Patrí medzi najzdravšie rastlinné oleje
5,20 € 6,00 €
Zabezpečíme si zdravé pečenie a zdravé varenie
5,40 € 6,00 €
Prírodná kozmetika ho využíva pre svoje blahodárne účinky
13,80 €
Je charakteristickej zlatej farby s veľmi jemnou až neutrálnou chuťou
10,80 € 12,00 €
Olej Chia je za studena lisovaný z chia semien
12,70 € 15,00 €
Konopný olej pochádza zo semien konope lisovaním za studena
7,90 € 9,00 €
Na 1l oleja sa spotrebuje 5 až 7kg semien
6,10 € 8,00 €
Jeho blahodárne účinky sú známe už od dávnych čias
7,10 € 9,00 €
Patrí medzi novinky medzi panenskými olejmi
12,80 € 15,00 €
Hlavnou zložkou je sylimarín - hepatoprotektívum
7,00 € 8,00 €
Sezam a samotný sezamový olej je typický pre východnú kuchyňu
6,40 € 8,00 €

 
 

Taliani, tí produkujú tie najkvalitnejšie olivové oleje. Plody sa zbierajú z olivovníka, z jedného olivovníka sa vyrobia len 1,5 – 2 litre oleja. Päť kilogramov olív znamená jeden liter kvalitného oleja.

 

Aby sme pojmy uviedli na správnu mieru, pozrime sa na kvalitatívne kategórie, ktoré rozdeľujú oleje podľa spôsobu spracovania, kvality olív, skladovania a iných parametrov do viacerých skupín:

 

Extra panenský olivový olej – je najkvalitnejším olejom vyrábaným len mechanicky a z najkvalitnejších olív. Je lisovaný za studena a nemôže byť doplnený o žiadne prídavné látky ako sú iné oleje či chemické prísady. Má sýtozelenú farbu a špecifickú vôňu, spravidla sa predáva v sklenených fľašiach

 

panenský olivový olej

Panenský olivový olej je takisto vyrábaný metódou za studena, avšak nie z najkvalitnejších olív. Využíva sa tak v studenej, ako aj teplej kuchyni

 

Olivový olej – na jeho výrobu sa používajú olivy tej najnižšej kvality, navyše sa nevyrába šetrnou metódou za studena, ale pomocou chemického spracovania a rafinuje sa. Vyznačuje sa bezfarebnosťou alebo slabou žltou farbou a odporúča sa na tepelné spracovanie jedál.

 

Indikátormi kvality môžu byť rôzne faktory, ktoré však odhalíte až po kúpe oleja. Pred kúpou si všimnite označenie kvality oleja, krajinu pôvodu, dátum spotreby. Na kvalitnom oleji by  nemal byť uvedený dátum spotreby dlhší ako 18 mesiacov alebo 12 mesiacov. Po samotnej kúpe si všimnite najmä:

 

Farbu – ako sme už spomínali, tie najkvalitnejšie oleje majú sýtozelenú farbu a hustú konzistenciu; tie najmenej kvalitné sú žlté alebo bezfarebné a menej husté

 

Chuť – pri najkvalitnejšom oleji vám pri prehltnutí doznieva pikantná chuť, má výraznú arómu

 

Hustota – najskôr v chladničke stuhne extra panenský olivový olej

 

Skladovať sa odporúča na tmavom mieste.