Orechový olej
Orechový olej
Orechový olej vám dodá živiny
A nielen tie. Bonusom je lahodná oriešková chuť, ktorá jedlu dodá nádych inakosti. Ak orechový olej nepoužívate, je najvyšší čas zmeniť to.
Vlaššké orechy sú jednou z najvýživnejších a najzdravších potravín. Obsahujú vzácne omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa okrem týchto orechov vyskytujú najčastejšie v rybách ako je losos, sleď, makrela či pstruh.
Sú plodom orecha kráľovského, ktorý pochádza pôvodne z Perzie. Najviac sa mu darí v hlbokej a vzdušnej pôde na miestach, kde je dostatok slnečného svetla. Plody prináša relatívne neskoro, až v ôsmich až desiatich rokoch a dožíva sa úctyhodného veku sto až tristo rokov. Plody majú tvrdú škrupinu a orechový olej sa získava z jeho jadier. Nepoužíva sa iba vnútorne, je veľmi dobrý i na vonkajšie použitie.
Jeho najznámejšie účinky sú:
- je osvedčený v znižovaní rizika vzniku nádorových ochorení
- veľmi priaznivo vplýva na nervovú sústavu
- stimuluje mozog, vnímanie, koncentráciu a zlepšuje pamäť
- je vynikajúcim prostriedkom na posilnenie imunitného systému
- podporuje cievny systém, optimalizuje krvný obeh
- znižuje hladinu cholesterolu
- ochraňuje pred vznikom rakoviny hrubého čreva
- je dobrým pomocníkom v boji proti ateroskleróze
- udržiava ideálny krvný tlak
- podieľa sa na tvorbe telových buniek
- podporuje tvorbu krvi
- pomáha pri ťažkostiach sexuálneho charakteru – zvyšuje produkciu spermií
- je vhodný pri ochoreniach pohybového ústrojenstva
- pomáha proti zápche
Okrem týchto ťažkostí sa orechový olej často využíva v kozmetike, je súčasťou mnohých kozmetických výrobkov. Pomôže pri ťažkostiach s vlasmi tým, že stimuluje vlasové cibuľky, navyše im dodá lesk. Vyživí nechty. Často sa používa pri problémoch s mastnou pokožkou a niektorí ho využívajú aj na rýchlejšie opálenie.
V kuchyni sa používa najmä na prípravu studených jedál, je lisovaný za studena. Používa sa ako prísada do sladkých jedál, jogurtov, kaší či zeleninových šalátov. Vyniká príjemnou vôňou a chuťou.