Výživa očí
Naše oči, takisto ako ostatné orgány ľudského tela, potrebujú výživu. Správna výživa pre oči je zabezpečená zdravou a správne zloženou stravou s dostatkom vitamínov.
Najdôležitejšie vitamíny na oči sú tieto:
Vitamín A – vitamín A je najdôležitejší vitamín pre zdravé oči. Ak v našom organizme chýba, čiže ak trpíme avitaminózou, je pravdepodobné, že prepukne šeroslepota, ktorá má s vitamínom A priamy súvis
Vitamín B – jeho nedostatok zapríčiňuje pálenie očí a unavené oči, keďže úlohou vitamínu B je udržať oči v dobrom stave a funkčnosti
Vitamín C – spôsobuje svojím nedostatkom najmä starším ľuďom degeneráciu očnej makuly a jeho nedostatkom vzniká katarakta
SUPER OPC antioxidant - resveratrol 25320 mg - 100 kapsul
Vitamín E – pomáha v boji proti sivému zákalu svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami.
Okrem týchto vitamínov sú pre zdravé oči dôležité omega3 mastné kyseliny, minerály zinok, selén a luteín a zeaxantín.
Luteín patrí medzi karótenoidy a je to silná antioxidačná látka, ktorej by sme mali skonzumovať 6 mg denne. Takéto množstvo sa nachádza v 50 g špenátu, avšak reálne zo stravy prijmeme z tejto látky len asi štvrtinu.
Zeaxantín patrí tiež medzi karoténoidy, spolu so selénom a zinkom ako dvomi najdôležitejšími stavebnými minerálmi antioxidačných enzýmov sa podieľajú na správnom fungovaní našich očí.
Luteín a zeaxantín sa ako pigmentové karoténoidy nachádzajú v sietnici a zabezpečujú tak ochranu sietnice pred svetlom. Tieto dôležité antioxidanty nájdeme v brokolici, keli, hrachu, špenáte či v ružičkovom keli.
Všetky tieto spomenuté vitamíny, minerály, karoténoidy chránia oko pred stratou centrálneho videnia. Pomerne často je táto strata podmienená vekom, nastáva pri degenerácii makuly, keď ochorenie postihne centrálnu časť sietnice, tzv. žltú škvrnu. Žltá škvrna má veľkosť špendlíkovej hlavičky a je sídlom veľkého množstva fotoreceptorov, ktoré nám zabezpečujú ostré videnie. Ak je žltá škvrna žltá, znamená to dostatočné množstvo luteínu a zeaxantínu v krvi. Najviac sa ich nachádza práve v oku. Organizmus si tieto látky nevie vyrobiť, preto je veľmi dôležité prijímať ich v dostatočnom množstve zo stravy. Sú dôležité najmä pre starších ľudí, ktorých oči sú viac ohrozené degeneratívnymi zmenami súvisiacimi s vekom.
Medzi rizikové faktory zapríčiňujúce ochorenia očí patrí nepochybne aj fajčenie a konzumácia alkoholu. Medzi takéto možné ochorenia podmienené alkoholom patrí sivý zákal. Odporúča sa preto každý prehrešok voči telu vykompenzovať dostatočným množstvom vitamínov.
Vitamín A sa nachádza v mrkve, brokolici, v špenáte, syre a vajciach
Vitamín B nájdeme v rybách, mlieku, jogurtoch a v mäse
Vitamín C obsahujú citróny, kiwi, jahody, slivky, višne, čierne ríbezle
Vitamín D nám zabezpečia ryby a rybie oleje
Vitamín E sa nachádza v rybách, najmä morských
Omega3 mastné kyseliny sa tiež vo veľkom množstve nachádzajú v morských rybách.
Výživu pre oči zabezpečí aj množstvo farebnej zeleniny.
Častým ochorením očí a straty zraku, ktorá je podmienená vekom, je degenerácia makuly, ktorá môže byť suchá a vlhká. Častejšie sa vyskytuje suchá forma, ktorú má až 90% pacientov. Postupná strata videnia a trvalého poškodenia zraku trvá 5 – 7 rokov a v súčasnosti sa nedá vyliečiť. Dá sa len spomaliť jej priebeh výživou oka karotenoidmi, antioxidantmi a minerálmi. Vlhká forma má rýchlejší priebeh a pacient môže prísť o zrak v priebehu pol roka.
Faktory, ktoré ovplyvňujú makulárnu degeneráciu:
- vek, pohlavie (častejšie sú postihnuté ženy), genetika, zafarbenie dúhovky, fajčenie, cukrovka, nadváha, vysoká hladina cholesterolu, zlé stravovacie návyky.
Prejavuje sa opuchnutými očami, neostrým a rozmazaným videním a krvácaním nových cievok vytvorených pod sietnicou.
Samozrejmosťou pre udržanie zdravia našich očí je dostatok spánku, používanie slnečných okuliarov, v práci používanie ochranných pomôcok. Očiam škodí aj nadmerné sledovanie TV a PC.