Kategórie
 
 
 
 
 
 
Pohyb základ života

Zdravé a funkčné kĺby sú základom pre zdravý, aktívny pohyb aj život. Mladí ,starí, obézni, športovci, nešportovci, aktívny, ležiaci všetci majú občas problémy s kĺbmi a trpia bolesťami kĺbov. Najčastejšie bolesti kĺbov sú: bolesti bedrového kĺbu, bolesti kĺbov na rukách, bolesti ramenného kĺbu. Neliečená bolesť kĺbov môže spôsobiť ochorenie kĺbov ako je osteoporóza, reuma..

 

 

 

 

Kĺby sa skladajú z chrupavky, väziva, púzdra. Aby boli jednotlivé časti kĺbov funkčné a zdravé potrebujú byť vyživované. Chrupavky majú obmedzenú schopnosť regenerácie a preto je potrebné ich vyživovať aby boli funkčné a nepoškodené. Základnou zložkou výživy kĺbov je kolagén.

Kolagén na kĺby

Kolagén je základnou stavebnou jednotkou spojivových tkanív. Kolagén na kĺby si telo dokáže vyprodukovať aj samo, ale jeho množstvo je obmedzené. Najlepšia kĺbová výživa je výživa s obsahom kolagénu.

 Nedostatok kolagénu spôsobuje

  • Slabnutie chrupavky
  • Opotrebenie chrupavky
  • Strata pružnosti
  • Následná strata funkcia chrupavky

 

Ako podporíme tvorbu kolagénu?

  • Výživovými doplnkami s obsahom kolagénu. Výživové doplnky s obsahom kolagénu
  • Správnym stravovaním zameraným na výživu kĺbov
  • Fyzická aktivita
  • Zníženie hmotnosti
  • Správne sedenie: Sadnite si na celú plochu sedadla, chodidlá sa o zem musia opierať celou plochou. Nohy musia byť v pravom uhle, rozkročené na šírku pliec
  • Pozor na zranenia: nezanedbávajte svoje úrazy a zranenia
  • Dostatočný pitný režim minimálne 1,5 - 2 l. čistej vody denne
  • Doplniť minerály vápnik, horčík. Výživový doplnok s obsahom vápnika a horčíka
  • Doplniť vitamíny C a D. Výživový doplnok s obsahom vitamínov 
  • Výživu kĺbov môžete podporiť bielkovinou stravou. Zdraviu prospešné bielkoviny sú napr. sója, obilniny, chudé mäso, fazuľa. Vyraďte z jedálnička bielkoviny z tučného mäsa a údenín.
  • Obmedzte pitie kávy
  • Obmedzte jedlá s obsahom cukru a jedlá z bielej múky

 

Správnym stravovaním zameraným na výživu kĺbov

Vo svojom jedálničku uprednostňujte potraviny, ktoré obsahujú vitamíny C, D, vápnik a horčík ako napr. tieto zdravé potraviny.

  • Ovocie: broskyne, citrusové plody, papája, kiwi, banány
  • Zelenina: brokolica, kel, hrášok, špenát, tekvica
  • Obilniny:  pohánka, sója, pšeničné klíčky, obilie, ryža
  • Mliečne výrobky: mlieko, syry
  • Orechy: mandle, orechy
  • Iné: vaječný žĺtok, červené morské riasy, droždie, morská soľ, kakao, rybacia pečeň, olej z treščej pečene

Vo svojom jedálničku zvýšte príjem omega-3 mastných kyselín. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny sú napr. tieto zdravé potraviny

  • V ryby:  losos, sardinky, tuniak, pstruh
  • Orechy: vlašské orechy, mandle, ľanové semienka
  • Protizápalové účinky má napr. olivový olej, zázvor, kurkuma 

 

Nesprávne stravovanie: kĺby a nevhodná výživa. Nesprávnym stravovaním vznikajú v tele látky, ktoré obsahujú kyseliny. V kyslom prostredí ľudského tela sa začnú tvoriť škodlivé látky a keď je telo veľmi prekyslené, oslabuje sa imunitný systém, v tele sa množia vírusy, baktérie, plesne.

V kyslom prostredí sa ťažko vstrebávajú  vitamíny aj minerály, ktoré sú potrebné nie len pre zdravie a výživu kĺbov, ale pre celkové fungovanie. Začnú sa objavovať ochorenia ciev, srdca, kĺbov (artritída, reuma, osteoporóza..) a vznikajú ideálne podmienky pre vznik rakovinotvorných buniek.

  • V jedálničku znížte príjem červeného mäsa
  • Prestaňte piť veľa kávy a alkoholu
  • Prestaňte konzumovať konzervované, sterilizované a dlhodobo ošetrené potraviny
 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia