Enzýmy
Čo to ten enzým je? Akú funkciu v tele plnia enzýmy? Sú naozaj také potrebné?
Áno, sú. Ak chýbajú enzýmy, dochádza k poruchám premeny bielkovín, tukov a uhľovodíkov. Tak sa na enzým poďme pozrieť bližšie.
Sú to špeciálne bielkoviny, biokatalyzátory, ktoré sú úzko späté s vitamínmi. Vo všeobecnosti urýchľujú funkcie nášho organizmu. Skladajú sa z bielkovinovej časti a koenzýmu, ktorý nemá bielkovinový základ, ale obsahuje rôzne vitamíny. Jedno bez druhého nedokáže existovať a pri nedostatku vitamínov sa narúša činnosť enzymatickej sústavy.
Enzýmy a ich funkcie:
1. Protizápalové účinky – nastupujú ako prvé pri zápaloch
2. Antifibrózne účinky – fibróza znamená zjazvené tkanivo. V 27 roku života sa začína proces znižovania produkcie enzýmov, pretože ich „výroba“ v tele je počas života obmedzená. Práve do 27 roku života sa ich spotrebuje najviac a pri takomto tempe by sa človek nedožil viac ako 40 rokov. Telo automaticky zníži spotrebu enzýmov, čo má za následok zníženie regenerácie tkaniva a ukladanie väčšieho množstva fibrínu. V tomto období nastupujú logicky viaceré ochorenia súvisiace s nedostatkom enzýmov.
3. Prečisťovanie krvi – enzýmy v tomto prípade zneškodňujú fibríny z krvi, ktoré spôsobujú jej hustnutie. Následkom množstva fibrínov v krvi sa vytvárajú krvné zrazeniny, infarkty alebo mŕtvice.
4. Ochrana imunity – ak je slabá, enzymatický systém ju podporí, ak je naopak, činnosť imunity prehnaná, vlastné telo vyrába protilátky, ktoré spustia mnohé ochorenia, ako je skleróza multiplex apod. Ak enzymatický systém funguje spoľahlivo, takéto „protilátky“ zneškodní.
5. Antivirálny účinok – enzým v tomto prípade dokáže rozlíšiť medzi zdravou bielkovinou bunkou a takou, ktorá chráni vírus, ktorý sa v nej usadil. Chorú bielkovinu zneškodnia, imunitnému systému tak dovolia dostať sa k vírusu a zničiť ho.
6. Protinádorové účinky – fungujú na rovnakej báze ako pri antivirálnych účinkoch enzýmov.
Najviac enzýmov obsahujú pšeničné klíčky alebo iné semená, ktoré klíčia. Veľké množstvá má mladá zelenina, zrelé ovocie a zeleninové šťavy.