Panenský kokosový olej
Panenský kokosový olej
Predstavujeme panenský kokosový olej a jeho účinky.
Poznáte to – nepreberné množstvo olejov, navyše rôznej kvality. Kto sa má v tom vyznať? Preto si napíšeme fakty o tom, aké pozitívne účinky má na náš organizmus panenský kokosový olej.
Ako už isto viete, kokosový olej je použiteľný zvnútra i zvonku. Z kokosového tuku sa pri teplote zhruba 26°C mení na kokosový olej. Obsahuje reťazec MCT tukov, ktoré sú považované za zdravé tuky, sú to nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom.
Čo je dôležité: nepriberiete. Pri používaní kokosového oleja naozaj nepriberiete, vďaka spomínaným MCT tukom. Tie vyšlú mozgu signál, že organizmus je nasýtený a nepotrebuje ďalšiu dávku jedla. Vynikajúce je, že sa môže používať na varenie, pečenie a všeobecne pri príprave jedál v teplej kuchyni. Má totiž vysoký bod dymivosti a karcinogénne látky sa uvoľňujú až pri teplote okolo 240°C. Môžete s ním preto smelo vypekať a variť. Samozrejme, môžete ho prijímať i samostatne, k tomu, aby sa prejavili jeho pozitívne účinky na organizmus, stačí užiť asi tri lyžičky denne. Je veľmi ľahko stráviteľný a zrýchľuje metabolizmus. Kokosový olej je tuk, no napriek tomu je zdravý.
Nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré obsahuje, sú:
Kyselina laurová, tá má v oleji najväčšie zastúpenie, až 50%. Kyselina laurová pôsobí antivírusovo, antibakteriálne a antimykózne, lebo sa v tele mení na monolaurín, ktorý má tieto účinky. Zvyšuje aj hladinu dobrého cholesterolu, prispieva k správnemu fungovaniu srdcovocievneho systému
Kyselina kaprinová je silným bojovníkom proti kvasinkám druhu Candida
Kyselina kaprylová sa mení na monokaprín. Ten má takisto antibakteriálne, antivírusové účinky, prispieva k zmierneniu priebehu rôznych ochorení, ako sú napríklad chlamýdie, pásový opar či cytomegalovírus
Ďalej obsahuje vitamín E a K, vápnik a fosfor a omega-6 mastné kyseliny. Panenský kokosový olej obsahujúci túto výnimočnú zmes navyše pomáha proti zápche, zvyšuje imunitu, urýchľuje hojenie rán.