Antioxidanty
Vyrovnaná kyslíková bilancia organizmu: antioxidanty = voľné radikály
Ako vedľajšie produkty metabolických procesov vznikajú voľné radikály. Ak voľné radikály nestretnú antioxidanty nastáva v organizme situácia, kedy sa voľné radikály stávajú nežiaducimi a poškodzujú bunky ľudského tela. Sú schopné podieľať sa vo vysokej miere na vzniku rôznych ochorení. Porucha imunity, predčasné starnutie, pôsobenie UV žiarenia, únava, rakovina, srdcovo-cievne problémy a mnohé ďalšie vznikajú pri absencii antioxidantov. Je nevyhnuté telu dodávať antioxidanty prítomné v potravinách – mrkva, špenát, brokolica, listová zelenina, brusnice, čučoriedky, acai berry, orechy a i. Antioxidanty – aké sú to látky? Vitamíny (predovšetkým vitamín E, A, C, D), minerály (selén, zinok) , zelená káva, zelený čaj, acai berry, koenzým Q10, flavonoidy..
Voľné radikály v procese nazývanom oxidácia sa snažia atakovať jednu našu zdravú bunku až 10 000 krát za jeden deň! Za objekt poškodenia si vyberajú DNA, bunkové membrány, čím dochádza k mutácii buniek a vzniku rôznych ochorení. Pre ochranu buniek a zachovania si vyrovnanej kyslíkovej bilancie je nevyhnutné telu dodávať protipól, ktorými sú anitoxidanty.
Najznámejšie antioxidanty v potravinách = prírodné antioxidanty:
Minerály:
- Selén – ryby a morské plody, červené mäso, obilniny, vajcia, kuracie mäso a cesnak
- Zinok – morské živočíchy a červené mäso, strukoviny (najmä sója, arašidy, pinto a strakatá fazuľa) a výrobky z nich, obilniny a celozrnné výrobky, orechy, tekvicové semená, huby, inaktívne pivovarské kvasnice (tebi droždie a pangamín), zelené vňate, zelená fazuľka
Vitamíny:
- Vitamín A a kartenoidy - mrkva, tekvica, brokolica, zemiaky, paradajky, kel, zelená fazuľka, žltý melón, broskyne a marhule
- Vitamín C – citrusové ovocie, zelená paprika, brokolica, listová zelenina, jahody, paradajky, čierne ríbezle, mango
- Vitamín E – oriešky a semiačka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, pečeň
Ostatné antioxidanty:
- Flavonoidy – zelený čaj, citrusy, červené víno, cibuľa, jablká
- Polyfenoly – tymián, oregano
Ďalšie potraviny bohaté na antioxidanty:
acai berry, aloe vera, zelená káva, baklažán, špenát, petržlen, kapusta, karfiol, sójové výrobky, šošovica a ostatné strukoviny, grepy..
Dnešná doba chemická ochudobňuje kvalitu potravín bohatých, ktoré sú bežne dostupné v supermarketoch. Preto, ak nemáme vlastnú záhradku alebo nekonzumujeme potraviny v bio kvalite, tak je potrebné, aby sme si doplnili zásoby antioxidandov v podobe výživového doplnku a podporili tak náš imunity systém a chránili naše drahocenné zdravé bunky pred nepriazňou voľných radikálov.