Makadamiový olej BIO Podor
Makadamiový olej
BIO oleje
Makadamiový olej sa radí medzi najvzácnejšie oleje. Je získavaný z makadamových orieškov, ktoré sú smotanovej farby a majú tvrdú škrupinu. Makadamiový strom – Makadamia trojlistá - dorastá až do výšky cca 20 m a pestuje sa na kávovníkových plantážach. Začína rodiť až po pár rokoch, každoročne sa z jedného stromu nazbiera úroda 10 – 12 kg týchto orieškov. 75 g makadamiového oleja sa získava zo 100 g orieškov. Oriešky dorastajú až do dĺžky 3 cm. Pôvodne táto rastlina pochádza z Austrálie, odkiaľ sa rozšírila do južnej Afriky a Strednej Ameriky.
Makadamiový olej lisovaný za studena je zlatožltej farby a má špecifickú orechovú alebo maslovú chuť a vôňu. Obsahuje množstvo vitamínov – A, B, E a zdravé tuky - mononenasýtené oleje, až 80 - 85%. Veľmi často sa použiva makadamiový olej na vlasy, dodáva im potrebnú výživu a lesk. Môžeme ho zaradiť aj medzi liečivé oleje, má totiž mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Je mimoriadne vhodný na zdravé pečenie a zdravé varenie.
Výživové hodnoty v 100 g makadamiového oleja
- Mononenasýtené mastné kyseliny: 63 g
- Polynenasýtené mastné kyseliny: 27 g
- Nasýtené mastné kyseliny: 10 g
Makadamiový olej je 100% prírodný, nefiltrovaný olej lisovaný za studena, vyrába sa z pražených makadamiových orieškov najvyššej kvality. Tieto sú po zbere skladované v priestoroch s ideálnou teplotou, aby sa zachovala ich kvalita.
Zloženie makadamiového oleja:
Vitamíny A, B, E, nenasýtené mastné kyseliny, selén, zinok, ochranný UV faktor 3 až 4
Účinky makadamiového oleja:
- silný antioxidant
- má regeneračné účinky
- zjemňuje a vyživuje pokožku
- hydratuje ju
- udržiava pleť elastickú a pružnú
- má vysokú absorpčnú schopnosť
- vynikajúco hydratuje vlasy a dodáva im lesk
- často sa používa na masáže
- používa sa pri liečbe popálenín
- je vynikajúcim pomocníkom pri suchej či popraskanej pokožke
- je vhodný aj na citlivú pleť
- vyhladzuje vrásky
- má upokojujúce účinky
- je mimoriadne vhodný na starnúcu pleť
Využitie makadamiového oleja v kuchyni:
Kvôli svojej maslovej až orieškovej chuti je výborným doplnkom k šalátom a do dressingov. Je mimoriadne vhodný aj na varenie a pečenie, k mäsu, rybám, zelenine.
Je vhodný na varenie, lebo má vysoký bod dymivosti. To znamená, že ho možno používať aj pri varení pri vyšších teplotách a zároveň nestráca nič zo svojich kvalít.
Využitie oleja v medicíne:
- má antibakteriálne účinky
- znižuje hladinu cholesterolu
- vďaka vitamínu E chráni bunky pred poškodením
- často sa používa pri liečbe kožných defektov – proti striám, na jazvy a rany
- je vhodný pri popáleninách
- podporuje správne fungovanie tráviacej sústavy
- zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie
- má pozitívny vplyv na nervovú sústavumá UV faktor 3 až 4, čo znamená, že počas opaľovania chráni pokožku a po opaľovaní ju regeneruje
Skladovanie:
V neotvorenom stave ho možno skladovať 16 mesiacov na tmavom, chladnom a suchom mieste. Po otvorení sa odporúča použiť ho do 3 – 4 mesiacov, aby sa neznížila jeho kvalita.
Krajina pôvodu: Rakúsko
Upozornenie podľa nariadenia komisie EÚ:
Tento produkt je registrovaný ako doplnok stravy. Nemá schválené liečivé účinky a nejedná sa o liek. Nie je určené ako náhrada pestrej stravy. Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Ukladajte mimo dosahu detí. Minimálna trvanlivosť vyznačená na obale.
Pridať komentár:
Pridať reakciu na komentár: