Mydlo
Mydlo je tenzid, to znamená, že na rozhraní dvoch látok znižuje povrchové napätie, čo má za následok odstraňovanie nečistôt. Vo vode reaguje zásadito, množstvo mydlovej peny však závisí od typu vody. Bohatšia pena sa tvorí v tvrdej vode.
Visage Balance (Energy), 50ml - pleťová maska
Prírodné mydlo na ruky - jantar, santalové drevo
Prírodné mydlo na ruky - foaming handwash - pivónia
Staré známe mydlo... čo o ňom vieme?
Nález keramických nádob, v ktorých sa nachádzalo niečo ako mydlo, pochádza približne z roku 2800 p.n.l., z čias Sumerov.
Približne o 600 rokov neskôr bola na rovnakom mieste objavená hlinená tabuľka s receptom na prípravu mydla. Ingrediencie boli voda, lieh a kassiový olej. Avšak účelom výroby mydla vtedy neboli hygienické dôvody, ale mydlo používali ako prostriedok na hojenie rán. Jeho používanie sa cez Egypt dostalo do Európy, prvou krajinou, ktorá sa s ním stretla, bolo Grécko. Kvalitné mydlá zo Španielska a z Talianska prišli do Európy v 14. storočí, už v 16. sa doň pridával olivový olej. Francúzske Marseille bolo vtedajším strediskom jeho výroby a termín „marseillské mydlo“ sa používa dodnes pre bielený, parfumovaný, tekutý alebo kusový výrobok prvotriednej kvality. Jeho výroba sa pozastavila na začiatku 18. storočia, kedy sa zistilo, že je škodlivé pre ľudský organizmus a používalo sa len na pranie odevov alebo čistenie vecí. Postupne sa mydlo dostávalo znova na výslnie, jeho priemyselná veľkovýroba sa spustila začiatkom 19. storočia.
Mydlo - ako prebieha jeho výroba?
Mydlo je zmes solí vyšších mastných kyselín, konkrétne solí sodných a draselných, ktoré sa nachádzajú v tukoch. Pri reakcii zvanej zmydelňovanie reagujú s hydroxidom sodným alebo hydroxidom draselným. Počas tohto procesu sa triacylglyceroly nachádzajúce sa v tukoch alebo olejoch hydrolýzou štiepia a vzniká glycerol a draselné alebo sodné soli.
Metódy zmydelňovania:
- metóda za tepla – proces prebieha pri teplote okolo 80 °C, touto metódou sa vyrábajú mydlá priemyselne, zámerne sa oddeľuje glycerín
- metóda za studena – prirodzenejšia metóda, počas ktorej tuky alebo oleje reagujú pri nižších teplotách s cieľom neoddeliť glycerín
V e-shope Bohatstvo-prirody.sk ponúkame široký výber mydiel - mydlo v tuhej forme aj tekuté mydlá.